Un dels sectors econòmics que s’ha vist més colpejat per la pandèmia de la Covid-19 son els autònoms. La majoria d’ells, o bé s’han vist obligats a tancar els seus negocis o han experimentat pèrdues enormes a conseqüència de les mesures derivades de l’estat d’alarma. En aquest paisatge concret, a principis d’aquest mes de maig va néixer l’associació “Autònoms Egarencs”. Es tracta d’una iniciativa liderada per l’exfutbolista i entrenador terrassenc Joaquín Peñalver, que regenta un negoci de fisioteràpia. La junta directiva de l’entitat, que està tramitant actualment la seva inscripció com a associació, la formen una vintena de membres.
S’han donat a conèixer a través de les xarxes socials i tenen ja més de 500 membres. “Som pioners, ja que a Catalunya no hi ha cap associació com la nostra. Som autònoms que volem ajudar els autònoms. Volem fer quelcom que mai no s’ha fet, quelcom extraordinari. I les coses extraordinàries requereixen esforços extraordinaris”, explica Peñalver, qui es queixa que els polítics “només es recorden de nosaltres quan hi ha eleccions. La gran majoria dels seus associats són terrassencs, però n’hi ha també d’altres localitats de la comarca i fins i tot algun de Girona. “Hem vingut per a quedar-nos i per a no ser domesticats”, comenta el president d'”Autònoms Egarencs”.
La seva intenció és créixer com una taca d’oli més enllà de la pandèmia de la Covid-19. “Si això es queda en 600 persones o fins i tot un miler no servirà per a res. Treballem per arribar a ser uns 10.000 i tenir un pes important que ens permeti defensar els nostres interessos”, assegura Peñalver.
El seu “credo” empresarial fuig de qualsevol filiació política. “Sabem que som davant d’un repte molt complicat, però intentarem tirar-ho endavant. Tenim dues premisses molt clares: estem molt orgullosos de parlar tant català com castellà i no tenim cap ideologia, ni dretes ni esquerres, més enllà que, evidentment, en l’àmbit personal tothom pot pensar el que li sembli”.
Assegura Peñalver que el degoteig d’associats és constant. “Penso que tenir 500 associats en menys de dues setmanes és ja un gran èxit. Però cada dia sumem entre vint i trenta persones més al nostre projecte”. Han començat una roda de contactes amb alguns partits polítics, com ERC. Tenen previst reunir-se també amb Ciutadans i amb Tot per Terrassa, el partit de l’alcalde Jordi Ballart. Peñalver, en aquest sentit, té les coses clares. “Estem farts d’ideologies. Els partits polítics estan basats en idees decimonòniques i tendeixen a la desaparició. Nosaltres volem solucions, especialment en un moment tan complicat com aquest. Vull asseure’m a parlar amb la CUP, però també amb partits de dretes. Qualsevol pot tenir una bona idea i ens pot ser útil. El problema dels polítics és que acostumen a “marejar la perdiu” i nosaltres volem solucions concretes, pràctiques, que es puguin aplicar, que serveixin per millorar la situació econòmica i social de la gent. A Terrassa hi ha uns 13.000 autònoms i això suposa que podem arribar a més de vint mil famílies”, assegura.
“No hem nascut per guanyar diners ni per fer política. Hem nascut per fer realitat un somni. Els autònoms hem de ser tinguts en compte”, subratlla. Entén Peñalver que la seva associació no entra ni ha d’entrar en conflicte amb patronals com Cecot. “De fet, entre la gent de la nostra associació hi ha afiliats de Cecot. No ho veiem incompatible. Nosaltres volem tenir una massa social important que ens permeti anar a parlar amb les administracions amb prou força per fer valer les nostres iniciatives. Per influir en l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat cal tenir un pes important i una bona implantació en el territori. Volem deixar de ser els eterns oblidats de les administracions públiques. No volem que se’ns espremi sempre als mateixos. Això no pot continuar”, assenyala.
Alhora, Peñalver assegura: “No volem privilegis. Volem pagar unes quantitats justes i proporcionades, així com unes taxes justes. Hem estat un parell de mesos sense activitat i no és normal que haguem de pagar el mateix de sempre. Molts negocis estan tocats de mort i d’altres no podran tornar a obrir”, explica. Així i tot, “Autònoms Egarencs” té clar que han arribat per quedar-se. “Hem nascut arran de la gravíssima situació generada per la pandèmia, però això no ha de ser flor d’un dia. Necessitem tenir molt de recorregut”, diu.
A les xarxes socials, l’associació explica que “mentre a Terrassa als partits polítics se’ls acudeixen idees com circular per la dreta als carrers estrets, nosaltres ja estem treballant per salvar els nostres negocis i evitar els tancaments i els deutes”. Un dels aspectes bàsics en què es recolza “Autònoms Egarencs” és la creació de sinergies entre els mateixos associats. I ho exemplifiquen així: “Si he de comprar un quilo de tomàquets, el compraré a autònoms de l’associació. És senzill”.
AUTCAT RECLAMA AMPLIAR LA MORATORIA
El Govern central ha aprovat una moratòria per tal que els autònoms puguin demorar sis mesos el pagament de les seves cotitzacions, però només és aplicable a aquells col·lectius lligats a determinats epígrafs. Davant d’aquesta mesura, la directiva d’Autcat (Organització d’Autònoms de Catalunya) no entén el motiu d’aquesta “discriminació” ni el perquè de limitar la moratòria simplement a determinats col·lectius quan la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha estat “absolutament transversal i ha afectat i afecta la totalitat del teixit econòmic, amb major o menor incidència”. Recorda Autcat que, en aquest cas, no es tracta de subvencions o d’ajuts a fons perdut, sinó simplement d’una moratòria en el pagament. La necessitat de mantenir la tresoreria de tots els treballadors autònoms” ha de ser una prioritat pel Govern”, asseguren. I li sol·liciten que ampliï la mesura per a tots ells amb efectes immediats.