Cultura i Espectacles

Un banc de principis del XX de l’Estació del Nord, la “joia” del Museu de Terrassa

El dilluns, 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus 2020 i els centres artístics de la ciutat se sumen a la commemoració malgrat la pandèmia per la Covid-19. Hi ha molta oferta d’activitats però totes seran en línia com ho demanen els temps, ja que Terrassa encara està a la fase 0.

El Museu de Terrassa de l’ajuntament descobreix un any més una de les “joies” del seu fons. En aquest cas és un banc de principis del segle XX de l’Estació del Nord. Es tracta d’un element de mobiliari de fusta i metall que estava ubicat a l’antiga andana de l’Estació del Nord de Terrassa, testimoni, en molts casos, dels diferents processos migratoris que ha viscut la ciutat.

El mateix museu també proposa la iniciativa “Art Challengue” a través dels seus perfils de Facebook i Instagram per animar tothom a recrear des de casa algunes de les obres que formen part del fons museístic. Les propostes s’hauran d’enviar a l’adreça electrònica del Museu de Terrassa (museudeterrassa@terrassa.cat). Es farà una selecció de les recreacions més interessants, divertides i originals que s’hi hagin aportat i és publicarà a les xarxes socials.

A més, i emmarcat en la commemoració del Dia Internacional dels Museus, es publicarà una nova entrega del “Museu Confinat”. Una iniciativa a través de la qual, cada dia, es convida a tothom a conèixer què s’amarga darrere els més de 25.000 objectes que es conserven al fons del Museu i la importància de la seva conservació a través de les explicacions del director del museu, Domènec Ferran.

El Dia Internacional dels Museus se celebra des de l’any 1977 arreu del món amb la planificació d’activitats gratuïtes durant aquest mateix dia o al voltant d’aquesta data. Aquest 2020, la festa artística porta com a lema “Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió”, i al marge de les diferents activitats impulsades en format digital, la intenció, si la situació ho permet, és poder celebrar el Dia Internacional dels Museus amb activitats presencials del 14 al 16 de novembre de 2020.

Per altra banda, el Museu de Terrassa ha aprofitat per explicar que participa en la campanya “Memòria d’una pandèmia” impulsada per les Xarxes de Museus d’Història i Monuments i de Museus Etnologia de Catalunya amb l’objectiu de recollir materials que ajudin a donar testimoni del període històric que estem vivint i preservar els testimonis de la memòria oral, escrita, audiovisual i material del pas de la Covid-19. La campanya està adreçada a la ciutadania en general amb la intenció de recollir objectes com ara cartells, dibuixos o altres materials elaborats individualment o de forma col·lectiva, material domèstic de confinament i de distanciament social, així com EPIs (guants, mascaretes, bates i altre material sanitari) o nous productes creats per fer front a l’emergència.

Aquesta iniciativa es difondrà a les xarxes socials amb l’etiqueta #memoriaespandemia i les persones interessades a participar hauran d’enviar un correu electrònic a l’adreça museudeterrassa@terrassa.cat adjuntant una imatge de l’objecte que volen donar. Una vegada finalitzada la campanya, es posarà en comú el material donat als diferents museus per fer-ne una lectura transversal i desenvolupar un projecte de divulgació comú.

A més del Museu de Terrassa, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT) també ha llançat les seves propostes. Aquest centre ha pujat al portal museuobert.cat una selecció de les millors peces de calçat i bosses del fons de la Merceria Homedes de Sabadell i dels col·leccionistes Lluís Tolosa Giralt i Josep Rigol Fornaguera.

La col·lecció permetrà veure peces que van des del segle XVIII fins avui. Es tracta de xinel·les de vellut, sabates de seda brodades, bosses de granadura de cristall, de cuir, de gènere de punt, en formes i mides diverses. Des del CDMT expliquen que són objectes per conèixer el passat i alhora font d’inspiració per a qualsevol dissenyador contemporani.

To Top