L’índex de preus de consum (IPC) s’ha situat per primera vegada en terreny negatiu des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 en caure al mes d’abril un 0,7% a Catalunya en la comparació amb el mateix mes de l’any 2019. Es tracta d’un descens que deixa aquest indicador des de principi d’any en taxes negatives (-1,2%) en relació al mateix període de l’any passat.
En el conjunt d’Espanya, els preus també van caure a l’abril un 0,7% en comparació amb el mateix mes del 2019, fet que suposa el primer descens d’aquest indicador des del mes d’agost de 2016, provocat per l’abaratiment dels carburants i malgrat el fort repunt experimentat pels aliments frescos.
En canvi, pel que fa a la comparativa respecte al mes anterior, és a dir, respecte a març, els preus van augmentar un 0,3% a Catalunya, en la mateixa proporció que a tot l’Estat espanyol, sempre d’acord amb les dades publicades ahir dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
A causa de la situació de confinament per la pandèmia de la Covid-19, l’INE ha creat dos grups especials que recullen l’efecte en els preus dels béns i els serveis que s’han pogut seguir consumint, entre els quals destaca la pujada del 6,9% dels aliments frescos en taxa anual, una xifra que és tres punts superior a la registrada el mes anterior.
situació inèdita
A causa de la situació inèdita provocada per l’estat d’alarma, per al càlcul de l’IPC s’han hagut d’estimar el 30% dels preus, la qual cosa suposa el 31,7% de la ponderació d’aquest índex.
En la comparativa amb el mes d’abril de 2019, els preus dels aliments es van incrementar un 3,9% interanual a Catalunya, mentre que l’habitatge va caure un 5,7% interanual i el transport un altre 7,4%, en el que suposen les variacions més destacades d’un any a un altre. En canvi, en relació al març d’aquest any, els preus dels aliments van pujar un 1,5% a Catalunya, els de vestit i calçat van créixer un 10,3% i el transport va caure un 3,5%.
Segons CCOO, la caiguda de la inflació a l’abril “comporta riscos evidents per l’economia, però és a més un miratge pel que fa a la situació de les llars. La situació de confinament concentra les compres en productes essencials (carns, peix, fruita o verdura), que han pujat considerablement de preu. La cistella de la compra es fa així menys accessible per a moltes llars que han vist reduïts els seus ingressos per no poder gaudir del seu salari i haver de cobrar una prestació, la qual cosa suposa un ingrés inferior”. I afegeix: “Al marge d’aquestes persones treballadores on el sistema de protecció social ha funcionat, hi ha moltes llars on entra una prestació insuficient o bé no entra cap ingrés. Per a aquestes llars, l’increment del preu dels productes de primera necessitat empitjora la qualitat de la seva alimentació.
Pel que fa a la situació de confinament que estem vivint actualment, no s’ha pogut recollir la informació de tots els preus de la cistella de la compra. A més, s’ha recollit l’evolució dels productes de venda telemàtica, que poden tenir un impacte esbiaixat.