L’equip de la 3D Factory Incubator, iniciativa liderada per la Fundació Leitat de Terrassa i pel Consorci de la Zona Franca de Barcelonat, ha rebut més d’un miler de missatges amb peticions de peces impreses en 3D, propostes de col·laboració i consultes per ajudar al sector sanitari en menys d’un parell de mesos. Totes les propostes rebudes s’analitzaran i es seleccionaran aquelles que puguin dur-se a terme en els laboratoris de la incubadora. La 3D Factory Incubator està implicada en la producció dels següents projectes impresos en 3D per ajudar als serveis sanitaris i facilitar l’accés a equips de respiració assistida a pacients afectats pel virus covid-19 com el respirador Leitat 1 i el bifurcador Multivent per multiplicar l’accés als equips de ventilació assistida.
El respirador es va desenvolupar en poc més de dues setmanes amb el suport de Catsalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, amb el suport de l’equip tècnic i les instal·lacions de la 3D Factory Incubator per a la producció de les diferents peces impreses en 3D i la realització dels diferents prototips fins a aconseguir la versió final del respirador de campanya, Leitat 1.3.
Pel que fa al bifurcador Multivent permet donar accessibilitat a més d’un pacient afectat per coronavirus, amb un únic respirador. Aquesta peça impresa en poliamida 12 (PA12) amb la tecnologia Multi Jet Fusion (MJF) d’HP permetrà utilitzar un únic equip de respiració assistida en múltiples pacients, amb els mateixos requeriments ventilatoris, de forma simultània.
Aquesta situació d’emergència sanitària sense precedents en la nostra història recent ha despertat la solidaritat i col·laboració de múltiples particulars i empreses de tots els sectors. A la incubadora hi ha diferents exemples d’aquesta col·laboració i sinergies que han sorgit entre els diferents projectes incubats.
Entre ells, destaca la plataforma per agrupar peces validades: Participa 3YourMind. Aquesta plataforma s’ha dedicat a concentrar peces mèdicament validades, que han escassejat per causa de la crisi. Per això han creat un web que concentra esforços a Europa, els EUA i Amèrica Llatina, perquè puguin produir aquestes peces utilitzant la impressió 3D, incloent també potencials proveïdors d’aquestes peces, ja que identifiquen als que posseeixen impressores a disposició.
Un altre dels projectes està centrat en el disseny i optimització de peces: Hi participen la 3Digital Factory, Addit·ion, TBIOM, Mi Pequeña Fábrica, 3DBide, Drukatt Componentes. Aquesta iniciativa empresarial ha dissenyat adaptadors perquè les màscares de busseig de Decathlon puguin ser utilitzades com a respiradors.
consumibles i recanvis
Un altre proposta és centra en la impressió, consumibles i recanvis. Participa Intech3D. Es tracta d’una iniciativa empresarial per col·laborar, a través de la seva experiència i recursos, a contrarestar els efectes del covid-19. Per fer-ho possible s’han dedicat a fabricar amb els seus equips instal·lats en showrooms recanvis per a equips de respiració assistida, equips d’EPI de protecció (caretes, ajuts per obrir portes), prototips de nous equips sorgits per la crisi (respiradors).
Dins d’aquest conjunt d’accions també s’inclou una màscara universal per a dispositius de respiració assistida CPAP. Hi participen Addit·ion i Airmony. Aquesta iniciativa treballa en el disseny d’una màscara universal per a dispositius de respiració assistida CPAP que permeti l’ús de filtres per evitar la contaminació/propagació del virus tant a l’inhalar com a l’exhalar.