La crisi de la Covid-19 ha passat factura als resultats de CaixaBank, que ha guanyat 90 milions d’euros fins al març, un 83,2% menys, després de fer una provisió extraordinària de 400 milions per l’afectació que podria tenir la pandèmia. Sense tenir en compte aquestes dotacions, el benefici de l’entitat seria de 364 milions d’euros, un 31,7% inferior al del mateix període de l’any anterior.
En una roda de premsa telemàtica, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha explicat que l’entitat, com la resta de sector, haurà de realitzar noves provisions al llarg de l’any, tot i que descarta enregistrar números vermells aquest exercici. “No preveiem en absolut entrar en pèrdues. Sí una caiguda de resultats i això és el que passarà. Segons com vagin les coses, la caiguda serà més o menys”, ha indicat.
Ha remarcat que CaixaBank ha fet “els deures” els últims anys i que està “preparat” per afrontar “una crisi dura, per resistir i per ser un port segur i una fortalesa” per als clients.
Ha recordat, en aquest sentit, que el banc compta amb 96.227.000 d’euros de liquiditat i amb una elevada fortalesa de capital, amb un CET1 del 12%, molt per sobre del que requerit pels organismes supervisors.
La previsió de CaixaBank és que Espanya pateixi aquest any una caiguda del 7,2% del PIB a causa de la crisi de la Covid-19 i que el 2021 creixi un 6,9%, en un procés de recuperació que serà gradual i que es podria veure afectat per l’aparició de nous brots de contagi.
En qualsevol cas, seran “dos anys perduts”, amb un PIB inferior al de 2019, unes estimacions que han portat l’entitat a deixar sense efecte els objectius financers previstos per al proper any tant a Espanya com a Portugal, on opera a través de BPI. Gortázar ha subratllat que no hi ha una certesa sobre l’evolució de la pandèmia, de manera que les previsions per al 2020 i 2021 podrien ser fins i tot pitjors.
recuperació gradual
El directiu creu que l’economia es recuperarà de manera gradual i ha destacat el fet que “conviurem amb aquest virus”, el que implicarà que puguin donar-se rebrots d’infeccions, espera que focalitzades, fins que arribi la vacuna o un tractament efectiu.
“És una crisi duríssima, però va acabar i hem de tenir confiança que en sortirem”, ha declarat Gortázar.
Un instrument bàsic per garantir la supervivència del teixit empresarial, ha dit el directiu, són els crèdits ICO que està concedint la banca amb l’aval de l’Estat. CaixaBank ha gestionat fins el 28 d’abril 128.700 sol·licituds de crèdits ICO per un import de 11.140 milions i ha abonat ja 3.700 milions, majoritàriament a pimes i autònoms.
En paral·lel, CaixaBank ha concedit 14.000 milions d’euros en crèdits sense aval ICO l sector empresarial. Gortázar ha posat èmfasi que aquests crèdits “no són un negoci per a la banca” en aquests moments de crisi, sinó una “operació de rescat” de l’economia i de la societat. “És una ajuda molt important per a la societat. Estem ajudant les empreses que no facin fallida, estem posant el nostre saber fer bancari per donar-los crèdit agafant un risc que està entre el 20 i el 40%. Crec que hem de veure-ho clarament així”, ha ressaltat.
Ha reconegut, en aquest sentit, que hi haurà negocis que no puguin seguir endavant i que acabin generant pèrdues als bancs, però ha recordat que l’important ara és “salvar l’economia”.
A causa de la pandèmia, més de 147.000 clients de CaixaBank han sol·licitat una moratòria en el pagament d’hipoteques o crèdits al consum. L’entitat ha gestionat fins el 23 d’abril 220.000 sol·licituds que afecten una cartera l’import ascendeix a 8.500 milions.
bons clients
Gortázar s’ha mostrat convençut que la immensa majoria d’empreses que han sol·licitat crèdits i de les milers de persones i companyies que han demanat moratòries van acabar pagant: “Són bons clients que ens demanen aturar el rellotge i ho fem amb molt de gust”, ha subratllat.
Ha comentat, però, que la seva previsió és que la taxa de morositat, que actualment és del 3,6%, tanqui l’any “per sobre del 4% i clarament per sota del 5%, a una” distància molt llunyana “de les xifres registrades en l’anterior crisi, quan va escalar per sobre de l’11%.
Malgrat l’impacte de la pandèmia en els resultats del grup, Gortázar ha remarcat que l’entitat havia mantingut fins al març una activitat molt positiva, amb un creixement dels ingressos ‘core’ -els derivats de l’activitat principal del banc- del 0,9%, en línia amb els objectius marcats.