El primer ple telemàtic de la història va demostrar la voluntat del Consistori d’afrontar la reconstrucció econòmica des de la unitat política, però l’oposició reclama mantenir el seu paper de control al govern. La sessió del coronavirus va estar marcada per les unanimitats, pel “sí” crític dels partits minoritaris a alguns dictàmens i per la polèmica de les mascaretes.
L’oposició va haver de fer equilibris per defensar la compra d’un milió d’unitats a la Xina, conscient de la popularitat de la mesura, i alhora qüestionar la gestió de l’operació i també de la comunicació. El repte es va saldar amb el recolzament unànime del ple a la transferència per la compra de la primera remesa de 400 mil mascaretes, que el govern ja està distribuint a domicili, i l’abstenció en la segona entrega de 600 mil, pendent d’arribada. El govern ha invertit mil milions d’euros en l’adquisició.
consens
Junts per Terrassa i Ciutadans van retreure a l’executiu de Jordi Ballart que no consensués amb l’oposició la compra de les mascaretes i van criticar les preses per fer-ho públic, “per ser els primers d’Espanya, perquè ningú els trepitges la notícia”, va dir el portaveu de Cs Javier Gonzàlez.
Un error en el model de la mascareta va obligar el govern a rectificar públicament i ahir, el socialista Javi García, va preguntar i repreguntar sobre el que considera “possibles irregularitats en la tramitació”. “El certificat de fàbrica -va dir- no coincideix amb l’etiqueta de les mascaretes en arribar a l’aeroport” i la compra “s’ha tramitat per la via d’emergència, quan dos-centes mil mascaretes aniran al magatzem”. A més, insisteix García, “no sabem ni el nom de l’empresa xinesa fabricant”.
El govern va defensar ahir l’adquisició del milió de mascaretes en un moment “en què la població les necessitava”, va dir la portaveu Núria Marín. Es tractava de garantir “un ciutadà una mascareta” i de fer-ho en el futur, en un context de desescalada que demanarà protecció.
Des de l’oposició, Miquel Sàmper de JxCAT i Javi González, de Ciutadans, van recolzar la primera remesa de 400 mil unitats, però van qüestionar la segona entrega de 600 mil i encara més que una part d’aquestes mascaretes quedin en reserva per emergències futures. “Fan falta més mascaretes?, Igual hi ha altres prioritats pels 300 mil euros que costarà la segona remesa, com fer front a la bretxa digital dels escolars o a la demanda social del coronavirus”, va dir Sàmper.
pablo gómez i llorenç puig
El ple telemàtic d’abril va arrencar al canal municipal de Youtube a les 15, 06 hores amb una declaració institucional del Consistori d’agraïment al personal sanitari, als voluntaris i als treballadors dels serveis essencials que estàn realitzant la seva activitat en aquesta crisi, i el condol a les famílies dels morts per la pandèmia, seguit d’un minut de silenci.
“L’Ajuntament de Terrassa se suma a les mostres de condol”, va dir l’alcalde Jordi Ballart, que va voler fer “un homenatge als difunts des del respecte a la diversitat religiosa”.
En la sessiór va prendre possessió com a nou regidor el socialista Carles Làzaro, que ocupa la vacant d’Adrián Sánchez. El Consistori va recolzar unànimement l’atorgament de la Medalla d’Honor de la Ciutat al dirigent veïnal de Les Arenes Pablo Gòmez i al científic i professor Llorenç Puig. L’entrega es farà quan la desescalada ho permeti.
Durant la sessió, els grups van fer un repàs a la situació de la pandèmia a Terrassa i especialment als reptes de futur, que passen per un pacte de ciutat per la reconstrucció que impulsen els partits i que es farà extensiu a la ciutat.
En el torn final d’intervencions, el republicà Isaac Albert va dir que “el virus no entén de classes socials. Deixarà milers de nous pobres i pobres més pobres. La sortida es farà visible en l’augment de la desigualtat”.
El socialista Alfredo Vega va voler fer valdre “la resposta ciutadana, del voluntariat i les entitats” i va dir que els mesos vinents requeriran “la implicació de tots els nivells de la governança”, per tot seguit apel·lar “al pacte, a deixar enrere les diferències dels darrers temps”, en clara referència a la crisi del govern i del PSC de 2017 i les tenses relacions dels socialistes amb Tot per Terrassa.
front comú
Javi González, de Ciutadans, també va fer una crida al “front comú” per “sentar la base sòlida per reconstruir Terrassa i per afrontar un 2021 que serà molt i molt dur”.
El portaveu de Junts per Catalunya, Miquel Sàmper, va anar més enllà i va proposar “un govern de concentració mentre duri la pandèmia de la Covid-19”, però ningú li va “comprar” la idea. “Volem un pacte polític per fer un pacte ciutadà”, li va respondre el soci de govern Isaac Albert.
L’alcalde Jordi Ballart va titllar el govern de concentració de Sàmper de “política tradicional, la vella recepta. Allò important és l’acord en les bases de futur”. El polític va llençar un missatge positiu a la ciutadania. “Afrontem el moment més difícil de la nostra història i Terrassa ha de ser una sola ciutat -va dir-. Hem de construir un futur millor a partir de les lliçons apreses les darreres setmanes. Tenim una gran oportunitat”.