Terrassa

L’Ajuntament vol recuperar el manteniment dels espais verds

Només cal fer un tomb per la ciutat per adonar-se de la falta de manteniment dels espais verds, parcs i jardins de Terrassa. L’Ajuntament justifica aquesta situació afirmant que en l’actualitat la major part de la plantilla en actiu del servei de Gestió de l’Espai Públic, encarregada d’aquesta tasca, es dedica a la desinfecció d’espais comuns, que ara és la prioritat, motiu pel qual no pot atendre el manteniment de les zones verdes. Detalla el Consistori que aquesta plantilla està conformada per 110 persones, encara que no concreta quants empleats es troben en actiu en l’actualitat.

En qualsevol cas, des de l’administració local diuen que s’està dissenyant un dispositiu per tal d’iniciar un programa de sega d’herbes i arbusts als carrers de la ciutat. Aquest dispositiu es posarà en marxa quan “el servei disposi efectivament del cent per cent del personal necessari i la situació sanitària estigui més controlada”, explica l’Ajuntament en un comunicat. Així i tot, no posa una data concreta a la posada en funcionament d’aquest dispositiu, ja que, com assenyala, està condicionat a l’evolució de la pandèmia i a tenir disponible el cent per cent de la plantilla que es dedica a aquesta feina.

Aquest futur dispositiu en el qual s’està treballant neix “de la preparació d’una possible sortida progressiva del confinament”, explica la corporació local.

Criteris

A més, aprofitant la situació actual -la proliferació de la vegetació per falta de manteniment-, l’Ajuntament també vol impulsar un programa de sega extraordinària de zones verdes, parcs i jardins i espais propers, en el context dels criteris fitxats pers impulsar una autèntica “revolució verda” a la ciutat.

Concreta el Consistori que des que al març es va decretar l’estat d’alarma i els serveis de manteniment de les àrees verdes van disminuir considerablement les tasques habituals de jardineria per dedicar-se a altres feines -com la desinfecció de carrers entorns de residències-, la vegetació ha començat a proliferar i a recuperar de manera natural uns espais que a poc a poc el gris del ciment li havia arravatat.

Per aquest motiu, el govern municipal creu que és el moment de portar a terme una sega diferenciada per així avançar cap a la “revolució verda”,

Aquest procés de sega diferenciada consisteix a segar per sectors, de manera que dins del prat es combinen zones on l’herba es talla baixa i permet la circulació de persones caminant, i altres zones on es deixa créixer l’herba fins a completar el cicle biològic.

Aquestes sectoritzacions no són fixes, sinó que canvien amb el pas del temps i amb l’evolució del prat: part d’aquest moviment ve donat en seleccionar quines són les espècies que es volen conservar i quines no, en funció de l’objectiu i del dinamisme propi de la natura.

Pròxima setmana

Es preveu començar amb la sega diferenciada la setmana vinent i encara no està definit quines zones seran les primeres en les quals s’actuï. L’equip encarregat de fer aquesta tasca serà d’unes 12 o 15 persones (el 10% de la plantilla total).

El projecte de sega diferenciada ja s’havia decidit aplicar abans de la crisi del coronavirus amb la idea de naturalitzar la ciutat. Quan es faci la sega diferenciada en zones verdes es crearan uns camins d’una distància de 4 a 5 metres d’amplada, per tal que si es creuen dues persones puguin passar mantenint la seguretat.

To Top