Terrassa

Cues per les mascaretes amb el sistema col·lapsat

es farmàcies de la ciutat van obrir persianes ahir amb cues a les portes per la recollida de la primera remesa de mascaretes quirúrgiques distribuïdes per la Generalitat. La jornada va estar marcada per una punta de demanda a primera hora, en algunes oficines bona part del dia, i per la caiguda del progràma informàtic, que des de les 10,15 hores del matí no va permetre registrar les entregues gratuïtes. A migdia es va restablir, però amb intermitència.

“Hem hagut de sortir a informar a la porta que era impossible registrar-los i havien d’esperar mantenint les distàncies de seguretat”, comenta Rosa Maria Marquès, farmacèutica substituta de la farmàcia Can Boada, al carrer d’Alexandre Galí. “També per a desmentir el rumor que la primera remesa de mascaretes era per les persones més grans de 65 o 70 anys, quan la prioritat és la distribució als col·lectius que ho necessitessin”.

Cada farmàcia disposa de 450 mascaretes per a distribuir gratuïtament durant una setmana amb la presentació de la targeta sanitària. Forma part del primer paquet d’1,5 milions d’unitats adquirides per la Generalitat. L’administració autonòmica va demanar durant el cap de setmana que només anés a buscar la mascareta qui realment la necessités per evitar cues i donat que tots els titulars de targeta la tenen garantida.

“Si no has de sortir de casa, no cal que vagis a buscar-la els primers dies”, comenta Joan Bruguera, coordinador del Gremi de Farmacèutics de Barcelona i representant del col·lectiu de Terrassa. A la seva farmàcia del Portal de Sant Roc “l’actitud de la gent ha estat molt raonable donat el col·lapse del sistema. Molts dels que no havien d’anar a treballar han optat per tornar en un altre moment”.

vulnerable o treballador

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, ha demanat a la ciutadania que actuï amb responsabilitat i que vagi a la farmàcia només si realment necessita la mascareta per la seva vulnerabilitat o activitat laboral, després d’assegurar que hi haurà mascaretes per a tothom perquè la Generalitat ha encarregat 14 milions.

Ahir algunes persones van anar a les farmàcies “amb quatre o cinc targetes, les de tota la família -explica Rosa Maria Marquès-. És una bona pràctica per evitar sortides innecessàries”. A Can Boada, “amb el sistema col·lapsat, ho hem resolt fent reserves. A migdia, ja tenien la farmàcia buida”.

A Ca N’Anglada, a la farmàcia Anna Pi del carrer de Mossèn Àngel Rodamilans “les cues han durat tot el matí”. També van optar per “apartar-les i que tornin en un altre moment a recollir-les”, explica Maria Turu Pí. El flux de demanda del primer dia va ser molt alt ahir, “el que ens fa pensar que esgotarem la primera remesa de 450 unitats avui mateix”.

Els farmacèutics han de garantir una distribució de mascaretes de forma controlada a través del sistema de recepta electrònica de CatSalut, que ahir va col·lapsar.

La campanya, recolzada pel Departament de Salut, s’emmarca en un projecte liderat en el seu origen des del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), conjuntament amb empreses del sector farmacèutic, com Hartmann, i de la distribució, com Fedefarma, Alliance Healthcare, Cofares i Hefame, a més d’un grup de treball de la Cambra de Comerç de Barcelona.

“L’objectiu que plantejava aquest projecte era donar resposta, des de la professió farmacèutica, i en coordinació amb el Departament de Salut, a una necessitat derivada del procés gradual d’aixecament del confinament, com és utilització generalitzada de màscares, en un moment en què hi ha baixa disponibilitat d’aquest producte”, assenyala Torres.

L’arribada de les primeres mascaretes autonòmiques es va produir a les farmàcies divendres a la tarda i dissabte. A les oficines de farmàcia s’ha procedit a l’ensobrat de les unitats previ a l’entrega a la ciutadania, ja que mascaretes i sobres han arribat per separat.

Inicialment, el nombre màxim de màscares que podran dispensar les farmàcies serà d’una mascareta per persona i, en funció de la disponibilitat futura de les existències, es podria ampliar el nombre màxim de mascaretes i modificar el període de dispensació, fins a haver distribuït el total de 14 milions de mascaretes amb què compta la campanya.

Un cop dispensada la primera mascareta gratuïta, els usuaris podran accedir a successives dispensacions de mascaretes, d’acord amb els criteris establerts, abonant 0,76 euros per mascareta, que es correspon amb el preu fixat per a la campanya per part de Departament de Salut, sense que la distribució ni les oficines de farmàcia tinguin cap marge de benefici. Al marge d’aquesta campanya, si un ciutadà vol tenir més mascaretes, la farmàcia el proveirà a preu de mercat si disposa d’existències.

Els farmacèutics han recordat que durant la fase d’aixecament progressiu del confinament, l’ús de mascareta a la població està especialment indicat per a persones que tinguin afeccions respiratòries i que hagin de sortir al carrer i per a aquelles que hagin d’anar a treballar i no en disposin. També han recordat que en cap cas l’ús de mascaretes substitueix les principals mesures higièniques, com el rentat freqüent de mans, tapar-se la boca i el nas amb la part interna de colze o amb mocadors d’un sol ús en tossir o esternudar, i el distanciament social.

vuit hores de durabilitat

Les unitats distribuïdes per la Generalitat són mascaretes quirúrgiques de tres capes i de vuit hores de durabilitat. “Si la fas servir 30 minuts, pots guardar-la i tornar-la a utilitzar”, explica Joan Bruguera, que recomana guardar-la en un embolcall de paper i no de plàstic “per evitar que es conservi la humitat de l’alè”.

És molt important mantenir rutines de seguretat amb les mascaretes per evitar la propagació del coronavirus. “Mai s’han de tocar amb les mans”, comenta Bruguera. S’han de traure per les gomes i rentar-se les mans amb sabó o amb gel hidroalcohòlic abans i després de posar-les i traure-les”. El coordinador del Col·legi de Farmacèutics recorda la importància de “mantenir una higiene de mans i evitar posar-les ni a la boca ni al nas”.

L

To Top