La patronal terrassenca Cecot ha realitzat una bateria de diferents propostes amb relació a la situació que viuen les empreses i el teixit econòmic provocat per la crisi del coronavirus al llarg dels darreres dies. Ahir mateix, en un comunicat, Cecot considerava oportú el debat sobre la renda mínima i demanava al Govern visió global a l’hora de focalitzar la inversió en les persones. Per tot això, la patronal proposa que “més enllà de subsidiar persones a l’atur via renda bàsica, potser fora oportú començar a plantejar protegir amb subsidis a les persones treballadores perquè sense persones que cotitzin es farà difícil aplicar polítiques actives per aquelles que no cotitzen. Quan ens referim a persones treballadores ho fem sobretot en relació a aquelles que estan en situació de perill de perdre la seva ocupació en l’actual context social i econòmic. Tothom sabem que les primeres persones que perden la seva ocupació són aquelles que tenen una contractació temporal”.
Cecot, en el cas de la renda bàsica, considera imprescindible “parar atenció en el fet d’evitar que les persones que formen part de l’economia submergida puguin ser beneficiàries d’una renda bàsica ja que com és reconegut oficialment, a Espanya el percentatge d’economia no declarada és prou significatiu com per tenir en compte l’equilibri del sistema social. És més, es podria proposar un incentiu per les empreses que contractin o prioritzin la contractació de persones amb renda bàsica.
Cecot afirma que per poder posar més accent en polítiques socials, s’ha de ser “conscient que toca ajudar a generar ingressos i que això passa per ajudar al teixit empresarial que és qui genera l’ocupació i la riquesa”.
Aquesta setmana, Cecot també va enviar una carta a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, per demanar-li que disposi dels recursos necessaris perquè no es retardi la devolució de l’IVA a les empreses exportadores amb la finalitat de facilitar una major liquiditat per afrontar l’impacte del coronavirus.
En la seva carta, el president de Cecot, Antoni Abad, explicita a la ministra que França i Bèlgica ja han anunciat actuacions en aquest sentit per afavorir la liquiditat del seu teixit empresarial. Ha recordat que moltes empreses espanyoles tenen relacions comercials amb altres països membres de la UE, que en cada un d’ells s’aplica un percentatge d’IVA diferent i que “les empreses amb un alt percentatge de vendes intracomunitàries i/o exportadores, com és el cas de moltes catalanes, no poden beneficiar-se de les mesures d’ajornaments en el pagament”.
Abad defensa que “agilitzant aquestes devolucions sortiria beneficiat” el nostre teixit empresarial, així com les empreses i els treballadors, que estan patint moments difícils per la crisi del coronavirus.
La patronal Cecot també ha demanat al Govern central que allargui l’exoneració de quotes a la Seguretat Social així com les facilitats per tramitar els ERO temporals més enllà del 17 d’abril, quan deixaran d’estar vigents, alerta aquesta organització.
Cecot ha escrit una carta a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la qual l’insta a prorrogar les mesures previstes al reial decret llei 8/2020, aprovat el passat 17 de març. Aquesta patronal recorda que l’esmentat decret també preveia una prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms, i argumenta que atès que l’estat d’alarma s’ha perllongat fins al 26 d’abril, resulta “imprescindible” també la pròrroga d’aquestes mesures extraordinàries.
D’altra banda, també reclama al ministeri que desenvolupi al complet l’exigència a les empreses que hagin presentat un ERTO de mantenir els llocs de treball durant els sis mesos posteriors a aquest expedient.