Diari de Terrassa

La inflació cau un 0,5% al març a Catalunya

L’índex de preus de consum (IPC) va caure un 0,5% al mes de març a Catalunya fins a situar-se en el 0,0% interanual, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicades aquest dimecres. En el conjunt d’Espanya l’IPC va baixar set dècimes al març fins al 0,0 interanual, degut principalment a l’abaratiment dels carburants, la qual cosa suposa la taxa més baixa des de l’agost del 2016. Aquest any 2020, els preus han baixat a Catalunya un 1,5%.

El principal descens dels preus del mes de març a Catalunya es va produir en el sector dels transports, amb una baixada del 3,4%, seguit del preu de l’habitatge, amb un descens del 1’8%, i de l’oci i la cultura, un 0,4%. Per la seva banda, l’apartat de vestit i calçat va ser el que va registrar una alça de preus al març, amb un increment del 4%.

Pel que fa a la inflació interanual, el principal descens de preus es va produir en l’habitatge, un 4,4%, i en el transport, un 2,7%. En els últims dotze mesos, els preus van augmentar un 2,4% en el sector dels aliments i begudes no alcohòliques, mentre que els preus de vestit i calçat van pujar un 1,1% i els dels hotels, cafès i restaurants, un 2,5%

Reaccions
Davant de la davallada de l’IPC al mes de març, CCOO de Catalunya reclama un màxim esforç per donar estabilitat a les rendes de les llars, i més control per evitar abusos de distribuïdors i intermediaris. El sindicat assenyala en un comunicat que el col·lapse de l’oferta i de la demanda en el marc de l’emergència sanitària, i els seusdesajustos, poden comportar escenaris d’incertesa per a les persones treballadores, i també per a les empreses. “És prioritari per això que es garanteixi l’estabilitat de les rendes de les llars catalanes, i la seva capacitat de demanda, mitjançant una gestió àgil de les prestacions per desocupació, i dels ajuts socials”, diu CCOO.

També assenyla que l’increment dels preus de comunicació i telefonia en el marc d’una situació que exigeix més teletreball i més educació i formació no presencial suposa una externalització injustificable del cost de la crisi a les famílies catalanes. “El teletreball no pot suposar una càrrega per a les rendes dels treballadores i treballadores ni facilitar un benefici extraordinari als operadors”.

Per la seva banda, la patronal Pimec afirma que L’IPC de març recull els efectes de la situació provocada per l’estat d’alarma en relació als preus de l’energia, sobretot en relació als carburants i combustibles, pel confinament, i de l’electricitat, per l’aturada de l’activitat industrial. Apunta que atesa l’aturada de l’activitat en l’hoteleria i restauració, “sorprèn i resulta difícil d’explicar el comportament alcista dels seus preus”.

Pimec recorda que la inflació subjacent continua en el mateix nivell que el mes anterior, “el que indica que el que condiciona l’evolució de l’índex general són els productes energètics i els aliments sense elaborar”. Per últim, la patronal diu en l’àmbit positiu, “el menor augment de preus a Espanya que al conjunt de la UM continua incidint de forma positiva en la competitivitat via preus”.

To Top