l sindicat SPL-CME de la Policia Municipal va denunciar la pasada setmana l’Ajuntament de Terrassa davant la Inspecció de Treball per posar en risc la seguretat dels policies en lliurar-los uns vestits de protecció enfront del coronavirus que no són eficaços i set dies després, la polémica continua oberta.
“La direcció de la policia sabia des del principi que els vestits que ens lliuraven no ens protegien i ens han enganyat, exposant-nos al perill de manera temerària, ja que els agents que usaven el vestit pensaven que la roba no es contaminava i no era així”, afirmaba Justiniano Villarán, president del sindicat SPL-CME.
A cada agent se li va lliurar, segons la denúncia, un gel desinfectant i un vestit de partícules que impedeix el pas de virus a la roba de treball i que, per tant, servia com a protecció i no era necessari rentar aquesta roba en cas d’estar en contacte amb una persona amb la COVID-19 . Aquest sindicat assegura que el vestit lliurat era “altament transpirable de categoria “I” i que en cap cas era efectiu per a protegir del virus. Només serveix per a no embrutar-se”.
Segons la mateixa denúncia, després de comunicar a la direcció de la Policia Municipal aquesta situació, “ens va sorprendre que eren coneixedors que el vestit no era efectiu, però encara així ho van comprar i van ocultar la informació”.
En la denúncia presentada a Inspecció de Treball també s’apunta que el gel hidrialcohòlic donat als agents està caducat des de l’any 2018 pel que “no sabem si pot tenir efectes nocius”, assenyala Villarán.
Segons aquesta formació sindical, actualment hi ha 11 policies municipals que han donat positiu per coronavirus i hi ha 10 més que estan a casa amb la possibilitat d’estar infectats.
El govern estudia denunciar
El Govern municipal ha reaccionat davant la denuncia del sindicat policial amb l’anunci que estudia emprendre accions judicials contra l’SPL-CME “per calúmnia o difamació”. L’executiu de Jordi Ballart titlla de “falsedat” les afirmacions del col·lectiu policial davant la Inspecció de Treball.
L’Ajuntament ha reaccionat via twitter -no ha respost a la trucada de Diari de Terrassa per donar la seva versió – assegurant que les granotes lliurades als agents “eren tècnicament les millors que estaven disponibles al mercat” i argumentant que “les de categoria superior no les té ni el personal sanitari”. Respecte al gel hidrològic, “només es va donar un cas” de caducat i “es va retirar immediatament”, afirma l’Ajuntament a Twitter.
A la piulada, l’administració diu que lamenta la situació i anuncia que ha augmentat els controls. Afegeix, però, que no admetrà “en cap cas denúncies infundades o malintencionades”.
L’episodi dels equips de protecció dels agents de la Policia Municipal ha continuat a les xarxes de la mà del portaveu municipal de Cs Javier González, que ha demanat a l’alcalde que “recolzi públicament la Policia Municipal en una tasca molt difícil i sovint ingrata”.
Ballart li ha respost demanant que deixi “d’instrumentalitzar els conflictes per treure rèdit”, seguit d’una mostra de suport a la policia, “també els veïns que s’organitzen i a les 20h homenatgen al personal sanitari. El diàlec a l’hora de resoldre conflictes i el respecte a la llei són compatibles”.
Nous equips més segurs, però petits
El sindicat policial assegura que no té problema pel fet que el govern municipal es plantegi la possibilitat de portar-los als tribunals. “Que ho estudiïn”, afirmen des de SPL-CME, que també vol deixar clar que “no acceptarem coaccions”. I insisteixen: “Entreguen un equipament que diuen que protegeix i no ho fa… Això és el que hem denunciat a la Inspecció de Treball”. Precisament aquest cap de setmana ha arribat a Policia Municipal una nova remesa d’equips de protecció, segons informa el sindical SPL-CME. De moment “una desena per a tota la plantilla”, diu. Es tracta de peces “aparentment amb un major grau de protecció, tot i que encara s’estan analitzant per part de prevenció de riscos laborals”, explicava ahir Justiniano Villarán, president del SPL-CME. Fonts del sindicat informen que els nous equips han estat lliurats durant el cap de setmana a les patrulles i en alguns casos han presentat “problemes de tallatge”. L’uniforme policial és molt voluminós i en molts casos els agents no hi caven dins dels nous equips de protecció. En una reunió celebrada ahir amb la direcció del cos policial, “se’ns ha informat que han demanat uns equips de talla més gran”, informa el SPL-CME. Pel que fa als gels hidroalcohòlics, el sindicat insisteix que el govern falta a la veritat quan parla d’un únic pot ja retirat i ha mostrat un vídeo en xarxes on es veuen cinc pots amb data de caducitat d’octubre de 2018