oca gent a les estacions i més a les carreteres. Aquesta va ser la tònica de la jornada ahir, el dia en què els treballadors dels serveis no essencials tornaven a la feina arran de l’aixecament parcial del confinament. El dispositiu de repartiment de mascaretes va funcionar a la perfecció, tot i que amb les estacions a mig gas. La poca afluència va permetre mantenir les distàncies de seguretat dins els vagons. Fora, en alguns moments el nombre de voluntaris i de policies superava al de viatgers.
A Terrassa, la distribució es va concentrar a dues estacions, la de Ferrocarrils de la Rambla d’Ègara i la de Rodalies a l’Estació del Nord. El dispositiu conjunt de Creu Roja, Policia Municipal i Mossos d’Esquadra va repartir 746 mascaretes en cinc hores, moltes menys de les previstes inicialment. El volum de passatgers va ser molt inferior a l’habitual d’un dia laborable i bona part dels viatgers portaven la mascareta de casa.
Ferrocarrils de la Generalitat va comptabilitzar ahir els viatgers a Terrassa, on l’afluència de persones a les estacions de la ciutat va caure un 93 per cent durant el matí respecte a una jornada idèntica de l’any passat. 689 viatgers van pujar al tren entre les 7?h i les 12?h del matí, un 7,3 per cent de les 9.479 que ho van fer ara fa un any.
Primera franja
A la primera franja horària, de 7 a 9 del matí, la caiguda va ser encara més espectacular. En aquest tram van pujar al tren de FGC 261 persones, un 4,7 per cent de les 5.441 que ho van fer dimarts 9 d’abril de 2019. Al tram més concorregut de la jornada en un dia laboral normal, la L’1 de FGC va registrar ahir una caiguda del 95 per cent.>Per estacions, a la Rambla gairebé dues mil persones van desaparèixer de les andanes de la ciutat en plena crisi del coronavirus. Coincidint amb la tornada a la feina de les empreses i serveis no essencials, 253 persones van utilitzar els FGC ahir al matí, enfront de les 3.171 habituals. A l’estació de Vallparadís-Universitat l’afluència d’usuaris va ser de 176 persones de 7 h a 12 hores del matí, dues mil menys que un any endarrere, quan el flux va ser de 2.146 viatgers. A l’Estació del Nord la caiguda d’usuaris va ser lleugerament inferior. Dimarts 9 d’abril de 2019 van picar bitllet 1.793 i ahir ho van fer 153.Finalment a Nacions Unides van pujar al tren 90 persones durant el matí d’ahir (1.420 fa un any) i a Les Fonts només 17 (949 un any endarrera).
Son obligatòries?
Pel que fa al repartiment de mascaretes, a Terrassa el dispositiu de repartiment l’integren un equip de 6 voluntaris de Creu Roja a la Rambla i un de set a l’Estació del Nord. Les mascaretes, d’un sol ús i una durabilitat de quatre hores, van estar restringides a les persones que és desplaçaven per raons laborals.”Ens ha sorprès la poca afluència a les estacions”, comentaven ahir els voluntaris de Creu Roja desplaçats a la Rambla. “No hi ha hagut aglomeracions. De fet -afegien- al llarg del matí, a la Rambla només han baixat dels trens procedents de Barcelona una mitja de sis persones per trajecte”.
Al “hall” de Rambla, on els voluntaris i els policies rebien els viatgers, bona part dels treballadors “ja portaven mascareta. Alguns ens han demanat una altra per tenir-la i la xifra dels que s’han negat a recollir-la ha estat anecdòtica”, comentaven. L’ús de mascaretes està recomanat al transport públic, on segueix sent imprescindible mantenir l’1,5 o 2 metres de distància, portar guants si es toquen seients o barrots de subjecció i no tocar-se en cap cas la cara. També rentar-se les mans de seguida que sigui possible i mantenir una freqüència posterior.
Al llarg del matí d’ahir els voluntaris van comprovar que molts passatgers encara tenien dubtes sobre els protocols de protecció. “Ens preguntaven sobretot si les mascaretes eren obligatòries i demanaven informació sobre com posar-se-les”. En el cas de les enviades per l’Estat i distribuïdes ahir, la part blanca ha de tocar la cara i la part blava l’exterior.
Creu Roja fa la distribució de mascaretes en coordinació amb el Departament d’Interior i de Protecció Civil. Ahir un equip de 500 persones voluntàries van participar a Catalunya en la distribució d’1,7 milions de mascaretes protectores d’un sol ús a les poblacions més grans de 30 mil habitants.
A Terrassa, l’assemblea local de Creu Roja disposa d’un romanent de 69.814 mascaretes, un volum molt superior a la demanda que generen els passatgers del tren. Des de l’interior dels equips de distribució, els voluntaris ens explicaven ahir la seva experiència a les estacions. La majoria d’ells acumulen moltes hores de voluntariat a l’esquena, però mai en un context de pandèmia com l’actual sense por.
“No hem treballat amb por -comentava Josep Francesc Pol-, però si amb respecte per la situació”. Com la resta dels seus companys, aquest voluntari de dinou anys anava vestit amb l’equip habitual de Creu Roja i protegit amb guants i mascareta. “Som conscients que en aquest cas estem fent una tasca crucial perquè tot vagi millor. És el nostre granet de sorra perquè la pandèmia passi el més ràpid possible”.
A les portes de l’estació de Rambla, un cop carregades al vehicle de Creu Roja les caixes amb les mascaretes sobrants, Guillem Altimira reconeixia ahir que “havia arribat convençut que repartiríem moltes mascaretes a molts viatgers. La realitat ha estat molt diferent i és una bona notícia”. El voluntari explicava que la predisposició dels usuaris del transport públic va ser bona durant tot el matí. “La gent ha tingut bona actitud. Molts fins i tot ens hi han agraït el gest”.