Terrassa

Nou sistema per optimizar els respiradors

El Consorci Sanitari de Terrassa (CST), juntament amb l’empresa Proton New Energy future, amb centre d’innovació situat a Barberà del Vallès, han presentat un projecte per implementar en les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals i així augmentar l’actual capacitat d’atenció mèdica dels centres sanitaris. El projecte consisteix en la fabricació d’un mòdul intel·ligent de distribució d’aire, que s’annexa als respiradors convencionals per poder proveir a dues persones al mateix temps utilitzant un únic respirador.

Els centres sanitaris tenen una alta demanda de respiradors per atendre a pacients greus amb problemes respiratoris a conseqüència de la pandèmia actual. Amb el nou aparell es podria arribar duplicar, en el millor dels casos, la capacitat de les UCI que pateixen una pressió molt elevada pel gran número d’ingresos. Una vegada que sigui aprovat per l’Agencia Española del Medicamento i Productos Farmacéuticos (Aemps), la seva fabricació serà molt ràpida, ja que es construeix amb materials estàndards que estan al mercat. Així ho explica Xavier Verdaguer, director econòmic del Consorci Sanitari de Terrassa. Verdaguer espera que l’homologació per part de l’Aemps arribi la setmana vinent i que, llavors, es comencin fabricar “entre 25 i 50 controladors” d’aquests tipus al dia. “Esperem que la setmana vinent ja puguin estar a disposició del sector sanitari”, afegeix.

valor específic

L’empresa Proton New Energy future ha dissenyat un mòdul intel·ligent de distribució d’aire, que permet utilitzar un únic respirador per a dos pacients de gravetat crítica simultàniament, amb un dispositiu que permet regular la quantitat d’oxigen, i els valors específics per a cada pacient de forma independent. Per tant, la seva prestació serà molt més completa que la d’altres dispositius més senzills que ja es podem fer servir, com és el cas dels bifurcadors, una peça que permet també que dos pacients puguin fer servir un únic respirador. Però, en aquest cas, el flux d’oxigen i els paràmetres són els mateixos pels dos pacients connectats, cosa que pot limitar molt la seva utilitat: les necessitats específiques de cadascun dels malalts poden ser molt diferents a mesura que passin els dies. A més, en el cas del nou mòdul intel·ligent de distribució d’aire, la seva utilitat no acabarà amb l’actual emergència sanitària. Segons explica Xavier Verdaguer, serà una nova “solució per les cures intensives. Té una escalabilitat futurible que va més enllà del Covid-19”

Aquesta setmana s’han fet les primeres proves amb pulmons artificials al Consorci Sanitari de Terrassa, obtenint resultats positius. La implicació de l’equip directiu i dels professionals de l’UCI ha permès validar el projecte i accelerar el procés de desenvolupament. Des del centre tecnològic Leitat, els doctors Manel Balcells i Esteve Trias treballen en el procés de certificació del dispositiu amb l’objectiu de poder implementar el nou distribuïdor d’aire entre els pacients crítics afectats pel virus SARS-CoV-2. El Leitat també és el responsable del disseny d’un nou respirador de campanya, que ha estat promogut en el marca d’una aliança amb el Consorci de la Zona Franca, Hewlett Packard i el CatSalut.

To Top