Ens toca viure en moments únics de la història de la humanitat. La població mundial és més gran que mai (som més de 7.000 milions de persones) i l’efecte del virus serà més gran que mai altra malaltia hagi pogut tenir. La psicologia, seguint a l’amic Albert Vinyals, descriu els processos de dol o d’assumpció d’una malaltia greu en 6 passos: negació, por, ira, depressió, negociació i adaptació. Està descrit, i ara es tracta de gestionar-ho de la millor manera pensant endavant.
Aquesta gran crisi sanitària mundial és la porta de grans canvis econòmics, socials i de relació entre les persones. I també en la política. Per exemple, haurem de veure com es poden celebrar les eleccions del president dels Estats Units del 14 de Desembre, quan la campanya i les nominacions de candidats s’han anat suspenent. Els polítics hauran d’aprendre molt a governar en un context nou i desconegut fins ara.
Per exemple també, haurem de veure la progressió de la pandèmia en països en desenvolupament. Llegim que Kelly Ann Naylor, Directora Adjunta del Departament d’Aigua, Sanejament i Higiene d’UNICEF fa referència a dades d’un informe de l’Organització Mundial de la Salut i l’UNICEF publicat l’any passat, a on el 40% de la població mundial, és a dir, 3.000 milions de persones, no tenen instal·lacions per a rentar-se les mans a casa. Als països menys avançats, aquesta realitat afecta el 75% de la població.
També en l’activitat financera, productiva i comercial. Les xifres astronòmiques de parada econòmica ens orienten a un nou model que no sabem com serà i que obligatòriament incorporarà valors humans de solidaritat i equitat fins ara mai vistos. La pandèmia ens fa a tots iguals, no hi ha discriminació davant la mort. L’obligació d’atendre als malalts sense discriminació, és un exemple que caldrà mantenir.
El moment actual posa en valor a tots els que intervenen en tots els serveis bàsics, entre els que compta la cadena agroalimentària, la distribució comercial, la sanitat, el transport i logística, la informàtica i les telecomunicacions, etc. ..
..I, ja que menciono la logística, permeteu-me que parli ara de l’embolcall:
Els que han comprat un iPhone o algun altre producte d’Apple, recorden bé i sense esforç el moment en què varen obrir l’embolcall per tenir el producte a les seves mans. L’experiència es recorda gràcies a la priorització que la marca fa en el disseny de l’aparença del producte i de la seva presentació. En la psicologia del consum es parla de la importància del primer moment. És el mateix que passa quan coneixem una persona. Canviar la percepció del primer moment és molt difícil i per aquesta raó el màrqueting i la comunicació, orienta sobre com s’ha d’actuar quan les persones, les empreses i les institucions,…, envien o comuniquen el primer missatge, quan han de mostrar-se per primera vegada. Les organitzacions es doten de recursos professionals que orienten les accions que afecten el primer moment.
Quan ens conviden a una festa en què coneixem poca gent, quan fem una intervenció en un congrés o una trobada professional, quan sortim en alguna pantalla,… ens preparem per tal que el resultat de la primera impressió sigui el més a prop possible al que volem. I a vegades sorgeixen imprevistos que malmeten el moment. L’única manera de minimitzar els efectes dels imprevistos, és amb la preparació. L’esforç en preveure imprevistos, dóna resultats positius doncs minimitza els impactes negatius que les organitzacions poden patir. L’embolcall té un gran protagonisme.
El lliurament a domicili de productes és un fenomen a l’alça. Abans de la crisi del coronavirus ja ho era i després segurament ho serà més, en part per les grans dificultats que el petit comerç tindrà per recuperar-se. Els paquets que es lliuren incorporen també elements dissenyats per tal que l’experiència de desembolcallar el producte sigui gratificant i es recordi. Llegim alguns estudis que destaquen la importància en l’acceptació i possibilitat de repetició de compra en línia, basada en l’experiència satisfactòria d’aquest moment.
Vegem doncs que l’embolcall ha de recollir els valors en alça: la sostenibilitat (menys plàstics…), l’ergonomia (fàcil d’obrir i personalització del paquet…) , la tecnologia (codis QR…), el cost (materials re-utilitzables o reciclables…), diferenciació de la competència (exclusivitat,…).
L’embolcall també pesa en les activitats del confinament i en les compres productes: netejar els embolcalls o les parts exteriors dels productes a l’arribada a casa, deixant tota la roba a l’entrada i netejant les nanses de les bosses o carretons utilitzats, es converteix en una pràctica imprescindible.
El packaging (embalatge, embolcall) doncs, guanya protagonisme i no deixarà de jugar un paper rellevant en el nou desconegut, ara més que mai, futur.