Terrassa

El respirador dissenyat pel Leitat ja arriba als hospitals

l respirador de campanya, dissenyat pel centre tecnològic egarenc Leitat per alleujar amb urgència la manca d’aquest tipus d’aparells que són crucials per salvar vides a les UCI col·lapsades pel coronavirus, arribarà aquesta mateixa setmana als hospitals catalans si es compleixen els terminis previstos pel consorci que impulsa el projecte. “Està tot molt avançat. Estem fabricant al mateix temps que acabem les proves de validació de prototips i gestionem els requisits d’acreditació de l’Agencia Española del Medicamento i Producto Sanitario (Aemps)”, explica a Diari de Terrassa Manel Balcells, comissionat de salut del Leitat. El projecte, que ha despertat l’interès de més d’una vintena de països, entre ells, Alemanya i els EUA, està organitzat per una aliança integrada pel Consorci de la Zona Franca, Hewlett Packard, el mateix Leitat, conjuntament amb el CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Les proves realitzades per validar el prototip, fetes amb tota la urgència que requereix el cas, han resultat totalment satisfactòries, tant que el respirador no tindrà data de caducitat en el seu funcionament òptim (es parlava inicialment que es podria fer servir quatre o cinc dies). “Les proves amb prototips han sortit mol bé, tant en la validació amb ordinador, amb el pulmó artificial i amb animals”. Només falta una darrera comprovació; l’assaig funcional “observacional” en cinc hospitals catalans. És a dir, ja en pacients. Aquesta prova s’esperava que comences ahir o avui. “És un dia o dos com a màxim de funcionament continu; després d’això, ja podrem estendre els respiradors a la resta de la xarxa hospitalària que ho requereixi”. Tot això s’està fent en contacte directe amb l’Aemps perquè l’acreditació arribi immediatament.

una primera producció

Paral·lelament, una primera producció de 200 respiradors ja està en marxa, malgrat que els aparells encara s’han d’acabar d’assemblar. Segons explica Balcells, la tecnologia 3D permet fer les peces del respirador però per completar l’equip s’han d’incorporar elements externs, com el motor, una bomba insufladora, filtres i múltiples sensors. “Les peces estan a punt per fer l’assemblatge en el moment de tenir l’autorització”, comenta Balcells, que afegeix que el resultat de les proves s’han anat enviant, tal com es feien, a l’Aempes, L’última que s’entregarà serà la de l’assaig observacional als hospitals.

Una vegada aprovat, es fabricaran tants respiradors com facin falta a Catalunya. “En cada cas, ens podem adaptar a les necessitats. Els proveïdors dels elements externs poden ser un factor limitant”, reconeix Balcells. Per la resta de l’Estat (hi ha contactes amb la Comunitat de Madrid i amb l’Estat) l’estratègia implica enviar la metodologia per fabricar-los i que “es desenvolupin i produeixin allà on calgui”. És precisament un dels avantatges de la tecnologia per impressió 3D, que no cal portar el producte al lloc on es necessita.

en temps rècord

Aquest aparell és un respirador de campanya, “fet un en temps rècord” i salvarà vides de persones que necessiten aquest tipus d’equip i no tenen accés, per la saturació de les UCI, a un respirador convencional que “són més sofisticats i tenen més prestacions”. Balcells diu que el respirador dissenyat pel Leitat es podria qualificar de “manual, i per tant, requereix l’expertesa del professional que ho fa servir”. És a dir, amb l’aparell dissenyat a Terrassa hi ha alguns paràmetres, com l’oxigen subministrat, la pressió o la freqüència, que s’han de regular de forma manual, operacions que un respirador convencional fa “de forma automatitzada i adaptant-se a les condicions de cada pacient”. Per això, insisteix que és “un respirador de campanya per a una situació d’emergència”. Amb aquest nou producte, afegeix el comissionat de salut del Leitat, “l’angoixa per la manca de respiradors baixarà molt”. El projecte, donada l’extensió del coronavirus en l’àmbit mundial, està despertant l’interès del molts països, fins ara més d’una vintena, entre ells, Alemanya, Gran Bretanya, Estònia, Equador i els EUA. “L’autorització a Espanya serà provisional i s’ha d’estudiar com es pot traslladar a altres països que ho necessiten. La nostra voluntat és que n’arribi a tots aquells que el necessiten perquè és fiable i de baix cost”.

E

To Top