Terrassa

Confusió en l’empresa davant què és essencial

a parada de tota activitat econòmica no essencial, decretada el passat diumenge a correcuita pel Govern central, entra avui en vigor en tota la seva extensió, ja que ahir va haver-hi cert marge perquè les empreses es poguessin adaptar. Aquesta mesura, que ha rebut el suport de l’Ajuntament, patronal Cecot i sindicats per reforçar la lluita contra el coronavirus, ha causat un “desconcert absolut” entre el teixit industrial donada la urgència amb què es va tramitar i escàs marge de temps per adaptar-se. “Diumenge va haver-hi desesperació empresarial; moltes empreses van enviar equips d’emergència a les fàbriques per intentar organitzar les coses per tancar l’endemà, com, per exemple, el pagament de les nòmines”, explica David Garrofé, secretari general de Cecot, patronal que s’ha mostrat favorable a la mesura però que critica que s’hagi fet sense cap mena de planificació. “El decret podia haver estat preparat fa quinze dies per tenir clar que és essencial i que no ho és. Només han donat 24 hores de cert marge, quan en altres països han estat tres dies”, afegeix. A més, el criteri “interpretatiu” del decret crea confusió i moltes empreses estan analitzant fins a quin “punt poden considerar-se que formen part d’una cadena de valor essencial”. Perquè en aquesta qualificació no “tot és blanc o negre”. Hi ha companyies que només dediquen part de la seva activitat a una producció considerada “essencial”, diu Garrofé, i han d’analitzar si els interessa continuar obertes a mig gas.

Només una part

“Per exemple, el cas d’una tèxtil que fa mascaretes però això només suposa entre el 5 i 10% de la seva activitat. Però obrir tota la fàbrica per aquest percentatge, és una autèntica ruïna. A més, es pot trobar que els proveïdors no els treballin per quantitats tan petites de gènere”. En aquesta mateixa disjuntiva es troben altres indústries de diferents sectors. “Els sectors tèxtil, metal·lúrgic i químic formen part d’aquesta cadena de valor essencial però moltes fabriquen molts més productes al marge d’aquesta cadena. El debat, de nou, és si és suficient per continuar oberts. I ho han de decidir amb urgència i corrent. Estem rebent moltíssimes consultes”. En qualsevol cas, Cecot es mostra partidària de l’últim decret del Govern. “El fet que aquesta mesura permeti les empreses i treballadors gestionar el seu confinament sota un permís retribuït recuperable redueix la pressió de les empreses a l’hora de plantejar ERTOs i allibera recursos en l’Estat”. En qualsevol cas, les mesures del Govern suposen una “frenada espectacular de l’activitat”, explica Garrofé, i està per veure quines empreses podran aguantar. “Depenen de la mena d’activitat i de com estigui palanquejada l’empresa. Tenim moltes petites empreses, autònoms, comerços i restauració que no tenen caixa per resistir. Era inimaginable que es veiessin obligats a estar un mes sense obrir; la majoria són empreses d’autoocupació o amb algun col·laborador. Tot això ens està fent patir. Les empreses industrials poder aguantar més perquè tenen capacitat de negociació amb els proveïdors per arribar a acord. Però no es pot generalitzar per sectors ni per dimensió. Tot dependrà de la caixa de resistència”. Per a Garrofé, una qüestió crucial en l’actual situació és que el Govern aprovi un ajornament d’impostos a les empreses; “aquests recursos alliberats van directes a vena, serveixen per pagar als treballadors que s’han quedat a casa. Els préstecs, que l’Estat avala fins a un 80%, és una alternativa per la liquiditat, tan necessària ara. “Però no podem deixar-ho tot en mans dels bancs, donar-los una carta blanca esperant que es portin bé”, comenta.

CCOO considera que la màxima prioritat és fer front a l’emergència sanitària. Des del començament de la crisi, CCOO s’ha posat al servei de la salut de la població, seguint escrupolosament les indicacions de l’autoritat sanitària i “així ho farem també a aquesta ocasió”, diu en un comunicat. CCOO i UGT van assenyalar que donen suport a les noves restriccions sobre el treball en les activitats no essencials anunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, segons van assenyalar totes dues organitzacions sindicals en un comunicat.

pactar la recuperació

Tant CCOO com UGT consideren que si el Govern i les autoritats sanitàries creuen que és una mesura necessària per frenar la pandèmia, “s’ha de secundar i posteriorment pactar en la negociació col·lectiva la recuperació d’aquestes hores”. Tots dos sindicats van insistir que les persones que treballin en activitats essencials “han de comptar amb totes les mesures de protecció necessàries per a garantir la seva seguretat i la seva salut”. A més, van valorar que el Govern aprovi un permís retribuït per a aquest període i van mostrar la seva disposició per negociar la recuperació d’aquestes hores, “sota el precepte que és fonamental salvar l’ocupació i salvar les empreses”.

Per la seva banda, el Govern municipal va valorar de forma positiva que “finalment el Govern espanyol ha pres un conjunt de mesures molt més dràstiques que les adoptades fins ara i que impliquen la paralització completa de l’activitat productiva i laboral als sectors no essencials”. El Govern, que va recordar que havia demanat aquesta mesura reiteradament, va expressar la seva voluntat de contribuir al fet que” sigui el més eficaç possible, a través dels serveis municipals corresponents en cada cas”, va assegurar ahir en un comunicat.

L

To Top