Comarca

Prohibició de l’acomiadament objectiu durant la crisi sanitària

El Govern ha decidit prohibir els acomiadaments durant la crisi del *coronavirus, segons ha exposat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, després de la reunió del Consell de Ministres. “No es pot aprofitar el COVID-19 per a acomiadar”, ha afirmat Díaz que ha explicat que la prohibició, sense efecte retroactiu, és des d’ahir. “Hem arbitrat un mecanisme excepcional, amplíssim amb molts recursos públics”, ha assenyalat Díaz en al·lusió als ERTO’S, perquè no sigui necessari acomiadar. Al costat d’aquesta mesura, el Govern ha acordat que els contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat, es mantinguin vigents fins que conclogui la crisi sanitària. “No cal extingir els contractes temporals, aquests s’interrompen i continuaran quan passem la crisi sanitària”, ha afegit.
“No és necessari acomiadar a ningú al nostre país (…) No es deixarà a ningú enrere”, ha reiterat la ministra de Treball. El Govern ha acordat concretar els mecanismes perquè la prestació de desocupació se sol·liciti directament per part de l’empresari que ha tramitat el ERTO, la qual cosa agilitarà els tràmits perquè els treballadors puguin cobrar com més aviat millor. Per a això, s’habilitarà un formulari que cobriran les empreses amb dades dels treballadors i el manaran al SEPE.
Reconeixerem les prestacions per desocupació amb molta rapidesa, ha apuntat Díaz, que ha recordat que tenen dret a aquesta prestació fins i tot els qui no hagin cotitzat prou i que es posarà el comptador a zero. Així mateix, s’ha acordat que la Inspecció de Treball tingui un paper actiu en el control dels ERTO i vetlli per la comprovació de les causes al·legades, reservant sancions o devolucions de les quanties percebudes per les empreses en cas d’incompliment.
“Demano exemplaritat als empresaris (…) que mantinguin els llocs de treball”, ha demanat Díaz.
Les reaccions a aquestes mesures no s’han fet esperar. Les patronals Ceoe i Cepyme creuen que les noves mesures laborals aprovades pel Govern són perjudicials per a l’economia i portaran més atur, alhora que rebutgen que es “tracti de llançar sospites i desconfiança sobre l’empresariat”.
En un comunicat adverteixen que, a l’espera de poder conèixer tots els detalls de les noves mesures, “no van en la direcció correcta” i “seran perjudicials per a l’equilibri econòmic”. Quan un gran nombre d’empreses, especialment pimes i autònoms, estan lluitant per a evitar el tancament en un context que ja s’anuncia de recessió mundial”, afegeixen, “rebutgem de manera taxativa que el Govern tracti de llançar sospites i desconfiança sobre l’empresariat”.
Per la seva part, UGT i CCOO han valorat les noves mesures laborals aprovades pel Govern i han instat a continuar “extremant la protecció dels treballadors en la crisi del *coronavirus. “Suposen un pas endavant en la protecció de les persones treballadores, en uns moments molt complicats marcats per la pandèmia i l’estat d’alarma que viu el país”, han assenyalat en un comunicat conjunt.
Ningú pot aprofitar-se d’aquesta situació per a acomiadar (…) els ERTO són l’alternativa als acomiadaments i les empreses han d’apostar per aquesta qüestió”, han afegit. UGT i CCOO també recorden que cal continuar extremant la protecció de les persones treballadores en aquesta crisi i demanen garantir el dret a la desocupació o resoldre la situació d’inseguretat en la qual es troben les empleades de llar.

To Top