Terrassa

Fer front al canvi d’hora en ple confinament

Aquesta matinada, la de dissabte a diumenge, dues setmanes després de la declaració de l’estat d’alarma, milers d’espanyols faran girar les agulles dels seus rellotges per a avançar-los seixanta minuts (si és que els seus aparells no ho fan automàticament). La cita serà a les dues de la matinada i ens restarà una hora de son.

Ha arribat la primavera i amb ella, l’horari d’estiu. En aquesta ocasió, el canvi horari es produeix en unes circumstàncies excepcionals. Per això, alguns creuen que podria acabar afectant-nos en major mesura.

Segons un estudi de l’asseguradora Acierto.com, el canvi horari altera el nostre ritme intern i fomenta l’aparició de problemes per a agafar el son. A més, això pot disparar l’estrès, la secreció de cortisol i la sensació de gana; uns inconvenients que podrien agreujar-se en aquesta situació que estem vivint i que se sumen als sentiments d’ansietat que algunes persones comencen a experimentar. I és que aquesta setmana serà, segons alguns experts, la més complicada.

D’altra banda, i segons les dades de l’informe, avançar el rellotge incrementa els riscos de patir hipertensió i migranya. Fins i tot, la productivitat dels treballadors decreix.

La part positiva, no obstant això, és que estarem una hora menys confinats a casa i que guanyarem una hora de llum, amb el consegüent estalvi energètic que algunes persones defensen que això suposa. La clau per atenuar les conseqüències radica en mantenir la calma, acceptar el canvi amb naturalitat i intentar mantenir els hàbits i les rutines que hàgim posat en marxa durant aquests dies. Això implica alimentar-se correctament, evitar el consum de substàncies excitants, respectar els horaris, fer-nos un “planning”, fer una mica d’exercici a casa, intentar realitzar activitats per separat si vivim en parella…

Aquesta modificació de l’horari, que també es fa a l’octubre, és part d’una directiva europea que afecta tots els països de la Unió. La modificació horària, però, fa temps que és motiu de controvèrsia, per la qual cosa aquest podria ser un dels últims canvis que s’apliquen. Segons l’asseguradora, nou de cada deu espanyols estan d’acord amb eliminar el canvi horari. La majoria preferiria mantenir l’horari d’estiu durant tot l’any.

To Top