Terrassa

Decàleg per afrontar la crisi amb psicologia

nsietat, nerviosismo, respiració agitada, inquietud, hipervigilància de l’estat de salud, necessitat d’estat contínuament informats, insomni€ El coronavirus també passa factura a la nostra ment. El confinament generalitzat de la població i l’augment de la por al contagi d’aquest virus afecta cada cop més l’estat d’ànim de les persones. És per aquest motiu que el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i l’OCU volen compartir un seguit de recomanacions sobre la gestió psicològica d’aquesta situació excepcional per fer més tolerable el confinament durant la quarantena.

L’incertesa sobre la durada d’aquest estat d’alarma pot produir sensacions que van des de la soledat a la por, passant per l’ira, la tristor, l’avorriment, l’angoixa o l’estrès. Per adaptar-nos millor a aquests dies de confinament i fer front a la crisi del coronavirus podeu seguir aquests 10 consells:

1. Informa’t bé.

Ara tindràs molt de temps per informar-te de com evoluciona la situació. Consulta únicament canals d’informació oficials i contrastats, que siguin fiables i veraces. No donis crédit a totes les comunicacions que circulen aquests dies. No comparteixis tot el que t’arriba per les xarxes socials.

Fes del teu metge o metgessa la teva principal font de consells.

2. No siguis catastrofista.

Recorda que les mesures radicals que s’estan adoptant són preventives. Procura no cedir a escenaris catastròfics que ens situen en la por, l’ansietat o l’angoixa. Evita parlar permanentment del tema o compartir angoixes amb persones afectades. Procura donar un missatge de cura i mantenir una actitud reconfortant amb els que t’envolten. Tampoc escampis rumors i informacions falses.

3. Organitza’t

Per afrontar i reduir el descontrol i mantenir l’estabilitat arriba a acords explícits en l’organització de les rutines diàries, de la logística del treball i en la logística domèstica: compres, cura dels familiars dependents, espai destinat a les persones que poden estar infectades.

Si convius amb més gent a casa respecta espais diferenciats. Tots necessitem el nostre espai. Si tens infants al teu càrrec troba activitats per tenir-los entretinguts. Dedica’ls un temps de qualitat.

4. Estigue’s connectat amb els teus.

No poder veure els teus en persona no significa no poder estar en contacte. Truca’ls, envia’ls missatges, feu videoconferències… Us sentireu menys aïllats i més a prop.

5. Cuida’t i protegeix-te

Segueix les recomanacions i mesures de prevenció que determinin les autoritats sanitàries. Fes vida normal en la mesura del possible. Actua amb responsabilitat i considera que la teva aportació és important per a tots. També és a les teves mans contribuir a millorar la situació.

6. Dorm bé i fes una alimentació saludable.

Procura mantenir uns bons hàbits de son i seguir una alimentació regular, equilibrada i saludable.

7. Relaxa’t i distreu-te.

Accepta que hi ha una part de la situació que no és a les teves mans i no pots controlar ni preveure. El que sí pots fer és prendre’t la vida amb filosofia i reservar-te el teu temps per relaxar-te: respiracions profundes, ioga, meditació, activitats o moviments que ens facin sentir bé…

8. Intenta fer exercici i gaudir de la cultura.

Tot i el teu confinament a casa procura aplicar el lema: “Mens sana in corpore sano!” Procura fer exercici en la mesura del possible. Assabenta’t de la gran oferta d’oci online gratuït de què disposes i distreu-te: concerts en streaming, museus virtuals, llibres i revistes, pel·lícules, teatre i òpera online…

9. Procura desconnectar.

Parla d’altres coses i dedica el temps a altres activitats (jardineria, bricolatge, neteja, ordenar espais, escriure, jocs de taula…) Centra’t en altres temes de conversa.

10. Demana orientació o ajut.

Si et trobes molt angoixat procura desfogar-te en el teu entorn més proper. Si estàs molt preocupat també pots demanar orientació a un psicòleg especialista. S’han habilitat serveis de “telepsicologia” o psicoteràpia en línea que contribueix a alleujar els impactes emocionals i psicològics de la crisi sense sortir de casa.

A

To Top