En la setmana de declaració de l’estat d’alarma, la compra de productes de gran consum es va disparar un 21% i van ser els súpers petits els més beneficiats. Això es va traduir en un increment del 25% de la despesa de les llars, segons un estudi de Kantar, que apunta que són els joves menors de 35 anys els que més han elevat el consum, fins a un 40%. Amb l’anunci de les mesures extraordinàries en la Comunitat de Madrid el dia 10 de març, que va desembocar en la declaració de l’estat d’alarma el cap de setmana, el coronavirus es va convertir en el gran protagonista de la vida quotidiana del país. 7 de cada 10 espanyols declaraven estar molt preocupats (8 de cada 10 el cap de setmana), respecte al 27% de la setmana anterior, segons les últimes dades de Kantar, consultora líder en panells de consum i amb seu a Sant Cugat del Vallès.
Aquesta preocupació es va traslladar directament a les compres de productes de gran consum, amb un increment de fins al 21% de la despesa setmanal la setmana del 9 al 15 de març. L’increment va estar impulsat per cistelles de la compra més grans, gastant-se un 25% més que les setmanes prèvies a la crisi del coronavirus. Encara que tots els tipus de llars van incrementar la seva despesa, van ser els joves de menys de 35 anys qui van invertir més en les seves compres, gairebé un 40% més de despesa setmanal, la qual cosa representa uns 33 euros respecte als 21,4 euros de més que van realitzar en mitjana les llars espanyoles. Amb l’augment de la preocupació, els consumidors van començar a emmagatzemar productes, especialment d’alimentació envasada, que van multiplicar per 2,5 les seves vendes aquesta setmana respecte a la mitjana.
Els productes per a bebès, els de neteja i drogueria mostraven increments superiors al 40%. Mentre que els frescos, especialment els peribles, creixien només entre el 10 i el 15%. Arrossos, llegum, conserves i pastes van ser les categories que més van créixer, en comparació amb la mitjana de les vuit primeres setmanes de l’any. I en les cistelles es podia trobar, a parts iguals, els principals fabricadors i la marca del distribuïdor.
El consumidor espanyol va adaptar el seu lloc de compra i les vendes de les botigues de proximitat es van disparar la setmana del 9 al 15 de març. Els supermercats més petits, per la seva proximitat a les llars i la tipologia de la seva oferta, van ser els principals beneficiats per les primeres mesures de precaució, creixent tres punts percentuals de quota de mercat. Grup DIA, que compta amb el major parc de botigues al nostre país, és el que més va incrementar la seva participació, aconseguint una quota del 6,6%, els millors resultats dels últims dotze mesos. Un efecte similar es va donar amb els supermercats regionals, amb la major part de les seves botigues integrades en centres de les ciutats i pobles dins del concepte proximitat, i que entre totes les ensenyes van guanyar 1,2 punts de quota. En canvi, les dues cadenes que han capitalitzat el creixement en els últims anys, Mercadona i Lidl, van obtenir quotes una mica inferiors al que és habitual.