Opinió

Xifres

L’estadística del coronavirus és la notícia que acostuma a presidir els noticiaris i ocupa un important espai als mitjans digitals i de paper. La qüestió està a determinar quina fiabilitat es pot donar a les xifres que no són les d’ingressos en hospitals o defuncions, que són les tangibles. És a dir, ens referim a la xifra d’infectats. No té cap sentit parlar d’infectats quan no se sap ni aproximadament el nombre de persones contagiades.

Les xifres que ens donen són les dels contagiats oficials, els resultants de les proves que es fan, i no són fiables ni en aquest sentit, ja que molts resultats són equívocs, com s’ha demostrat amb la vicepresidenta del Govern Carmen Calvo. Es tracta d’una xifra per saber el nombre de persones contagiades que s’han fet la prova, però precisament per això aquesta dada no es pot posar en relació amb el número d’ingressats o de morts, perquè el nombre de contagiats és molt més elevat.

Posem com a exemple el que està passant a qualsevol ciutat de Catalunya. El telèfon del 061 està col·lapsat. La consigna és que, si els símptomes que tens són lleus, et quedis a casa, et confinis en una habitació i intentis no contagiar ningú de casa, quan ja és poc probable que ho aconsegueixis, perquè has estat catorze dies sense saber que estaves malalt. En qualsevol cas, segueixes la consigna de confinar-te en una habitació i, almenys, perquè algú sàpiga que estàs malalt, et descarregues l’app de Salut que mitjançant un automatisme et diu què has de fer en funció dels símptomes que descriguis. Si empitjores, et truquen per fer-ne seguiment. Amb això volem dir que, si a un malalt no li fan proves, no entra a l’estadística de contagiats, per la qual cosa la xifra és absolutament irrellevant.

La xifra oficial de contagis a Espanya és de 47.610 persones, però hi ha estimacions que situen el número en 150 mil i altres més pessimistes que diuen que el nombre real de contagis és de 900 mil. La diferència és extraordinària i parla molt de l’estratègia de lluita contra la malaltia en el sentit que hi ha països que han fonamentat els seus plantejaments preventius en les proves de detecció del coronavirus, com a Corea del Sud, i sembla que han donat bons resultats, i aquí no hi ha tests ni possibilitat d’atendre tots els que ja presenten símptomes. Ens en sortirem.

To Top