a són 27, almenys, els morts a Terrassa per la pandèmia del coronavirus. Aquestes són les xifres oficials: el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) tenia registrats ahit 18 morts des de l’inici del confinament, el dissabte 14 de març. MútuaTerrassa va informar de 9 defuncions al seu hospital des de divendres passat, 20 de març. Al CST el 95% de la UCI està ocupada per pacients amb coronavirus.
Quatre persones diagnosticades de coronavirus van perdre la vida divendres passat a Terrassa. Dues d’elles estaven hospitalitzades a Mútua i les altres dues eren ateses a l’Hospital de Terrassa. Les morts es van produir durant la nit de dijous a divendres. Amb aquelles víctimes la xifra de morts a la ciutat per la pandèmia s’elevava a sis, segons les informacions que havien transcendit fins el moment. Les dues primeres no eres veïnes de Terrassa. La primera víctima va ser un a dona de 96 anys i el segon un home també d’edat avançada.
Ahir, els dos proveïdors sanitaris de la ciutat tenien 281 casos positius de coronavirus: 178 pacients eren de MútuaTerrassa i d’aquests, 44 es trobaven en seguiment domiciliari i 134, ingressats. La majoria, 113, estaven a planta i 21, a UCI. El CST, que gestiona l’Hospital de Terrassa, tenia 144 pacients diagnosticats de COVID-19. Un malalt es trobava a urgències i 103, a planta d’hospitalització. En quatre casos l’hospitalització era domiciliària i a la UCI hi havia 23 pacients. A l’hospital Sant Llàtzer estaven ingressades 13 persones.
Les persones mortes per coronavirus a Catalunya vivien majoritàriament a Barcelona ciutat i les comarques més properes i a la Catalunya central, on s’ubica el brot d’Igualada (Anoia), segons les dades per territoris facilitades ahir per la consellera de Salut, Alba Vergés, i recollides per l’agència EFE.
A Barcelona ciutat i la seva àrea metropolitana han mort 239 persones, mentre que a la Catalunya central han estat 59. A Girona, 28 persones han mort a causa del coronavirus, mentre que en les províncies de Tarragona i Lleida s’han registrat menys casos amb 5 i 8, respectivament, segons les dades que Salut va facilitar per territoris, per primera vegada des de l’inici de la crisi sanitària. Aquests morts han estat confirmats com causats pel COVID-19. Vergés va assegurar que, per fer front a l’increment de casos que es preveu en les properes setmanes, Salut preveu duplicar la capacitat de les UCI aquesta mateixa setmana i triplicar-la la propera.
La uci
Actualment, del miler aproximat de llits d’UCI existents en centres públics i privats, 658 els ocupen malalts de coronavirus, dels quals 538 han precisat ventilació mecànica. L’ocupació de les UCIS dels hospitals varia segons els centres, ja que, per exemple, l’Hospital de Sant Pau de Barcelona té el 95% de les places de la unitat de cures intensives ocupades per pacients amb coronavirus, a l’igual que el Consorci Sanitari de Terrassa.
A l’Hospital Vall d’Hebron, els malalts de coronavirus ocupen el 73% de les UCI i al Parc Taulí de Sabadell el 52%, va afirmar la consellera. Alba Vergés no va descartar que s’instal·lin fins i tot unitats de cures intensives fora dels hospitals, en uns espais l’emplaçament dels quals s’estudia actualment.
També va assegurar que alguns centres privats tenen les seves UCI “al 100%” amb pacients amb coronavirus, encara que no va citar cap en concret.
La consellera de Salut va informar que en els últims dies han arribat a Catalunya unes 800.000 mascaretes i unes 37.000 bates protectores, comprades per la Generalitat, més altres 321.000 mascaretes enviades pel Ministerio de Sanidad. La posada en marxa de l’aplicació StopCovid19Cat, amb la qual els catalans poden donar compte de com es troben, ha facilitat que unes 200 persones malaltes que eren a casa hagin estat traslladades pel 061 a diversos hospitals, per a ser ateses per coronavirus. A Catalunya hi ha, segons les dades de la conselleria, 1.346 professionals sanitaris que han donat positiu.
canvis a l’hospital
D’altra banda, l’Hospital de Terrassa va restringir dilluns al vespre l’entrada al centre sanitari. Es va tancar el servei de consultes externes i tot l’accés es fa per l’entrada principal, on un professional supervisa quin és el motiu de la visita. Només poden entrar pacients pendents de tractaments específics (com malalts que van a l’hospital de dia d’oncologia) i familiars que, de forma excepcional, seran avisats per l’equip assistencial.
L’hospital de la carretera de Torrebonica recorda que l’accés a urgències pediàtriques es realitza també per l’entrada principal. Aquest servei es va traslladar a la planta 1 per poder ampliar la zona d’urgències d’adults.
Els CAP estan oberts però només per atendre activitat inajornable i urgent. Es recomana no anar-hi si no és imprescindible.
Dimarts dolent
Espanya va registrar ahir més de 500 morts en un sol dia per l’epidèmia de coronavirus, que ja ha contagiat a prop de 40.000 persones, en una escalada que les autoritats sanitàries, que han decidit traslladar recursos d’altres comunitats a Madrid, relacionen encara amb les jornades anteriors a la declaració de l’estat d’alarma.
Segons les últimes dades del Ministerio de Sanidad, ahir s’havien registrat ja 2.696 morts, 514 més, amb un augment del 23,5 per cent, i gairebé 40.000 contagis, en sumar 6.584 nous positius; això suposa un increment del 19,8%, que trenca la tendència estable del dilluns.
Unes 3.800 persones han rebut l’alta i 22.762 segueixen hospitalitzades, de les quals 2.636 romanen en les UCI, 282 més que dilluns, el que suposa una pujada del 11,9%, lleugerament a la baixa per segon dia. El director del Centro de Emergencias y Alertas Sanitarias, Fernando Simón, va subratllar que les dades que es notifiquen a diari tenen un “retard clar”, en alguns casos d’entre 7 i 10 dies. Simón espera que amb les mesures de confinament adoptades s’arribi aviat al pic per a iniciar el descens.