Diners

Els autònoms es consideren els grans oblidats pel Govern

Entre les mesures proposades pel Govern central per pal·liar la crisi econòmica i social provocada pel coronavirus, només hi ha una ajuda directa per a treballadors autònoms, que consisteix a facilitar l’accés al cessament d’activitat (l’atur), en unes determinades condicions. Això ja ha provocat les crítiques de les associacions d’autònoms i de les patronals, com Foment del Treball, que demana noves mesures per fer costat a aquest col·lectiu per valor de mil milions d’euros. La nova ajuda consisteix a facilitar l’accés a la prestació per cessament de l’activitat o en els casos que el volum de negoci hagi caigut un 75%. Àngel Buxó, assessor laboral de la patronal Cecot, es mostra molt crític amb la nova mesura. Recorda que els autònoms, des de fa quatre anys, ja cotitzen per al cas de cessament de l’activitat i que si aquest supòsit es dona “té dret a cobrar una petita quantitat durant un període curt de temps”.

La mitjana
En el cas del més del 80% dels professionals per compte propi aquest “atur” ronda una mitjana d’uns 661 euros al mes. Buxó afegeix, a més, que cal tenir en compte que, fins avui, que sobre el 60% de sol·licituds d’accés a la desocupació es rebutgen en autònoms, en ser necessari complir uns estrictes requisits. “Es rebutja una sol·licitud de cada tres”, afegeix. Amb la nova mesura aprovada pel Govern, accediran aquells autònoms les activitats dels quals hagin estat suspeses pel Reial decret del 14 de març. O bé si durant el mes anterior al que es tramiti la prestació s’acredita haver perdut el 75% de la facturació, respecte a la mitjana mensual de l’últim semestre. “És profundament injust aquest 75%. Llavors, si un autònom perd un 50%, un 60% o un 70% de la seva activitat, s’ha d’aguantar i a més ha de continuar cotitzant”, comenta l’assessor de Cecot. Buxó opina que l’ajut està pensat bàsicament per als Treballadors Autònoms Dependentes (Trade), que són aquells que concentren més del 75% de la seva facturació en una sola empresa. “A tot això s’uneix la inseguretat que genera”, diu Buxó, l’experiència acumulada sobre el petit percentatge d’autònoms que, fins a la data, han aconseguit obtenir la prestació. “A partir d’un 40% de perduda d’activitat, s’hauria de poder demanar l’ajuda, un percentatge que hauria d’anar decreixent en funció del que s’allargui la crisi”, comenta. Cecot se suma a les peticions realitzades per Foment per al col·lectiu d’autònoms que proposa la suspensió de quotes i cotitzacions per a aquest col·lectiu, la moratòria de pagaments d’impostos per al sector del comerç afectat pel tancament o per una important reducció dels seus ingressos. Una altra de les mesures, més generalistes, a la qual es pot acollir els autònoms són els avals per a empreses a través de crèdits ICO mentre duri la crisi. No obstant això, Buxó aclareix que aquest tipus de crèdit són poc utilitzats pels autònoms i són més aprofitats per pimes que disposen “d”estructura per gestionar-los”.

Jubilats parcials
Aquest expert també crida l’atenció sobre un aspecte relacionat amb els autònoms jubilats, majors de 65 anys, que actualment compaginen el cobrament del 50% de la pensió amb l’activitat professional. Aquest col·lectiu, si sofreix una caiguda de l’activitat, no pot acollir-se a la nova prestació perquè la pensió no és compatible amb cap altre tipus d’ajuda. “Ens omplim la boca parlant sobre la necessitat de retardar l’edat de jubilació. Però en aquests casos, l’autònom només té la possibilitat, per subsistir, de demanar la totalitat de la pensió, amb el que ja no podrà tornar a treballar”. Segons Anfix, només “entre 5 i 7 milions d’euros estan destinats a ajusts reals per a empreses, autònoms i treballadores amb desemborsament”. Per a aquesta consultoria, l’efectivitat de la línia del crèdit ICO dependrà en bona part dels bancs. “Hi ha incertesa sobre la reacció dels bancs, que hauran d’aportar el 50% del risc”, diu.

To Top