Facilitar la tramitació dels expedients de regulació temporal d’Ocupacio (Erto), una amplíssima línia de crèdit, una moratòria del pagament d’hipoteques a les famílies més vulnerables i facilitar el denominat "atur dels autònoms" són les mesures més importants anunciades ahir per Govern central para pal·liar la crisi econòmica i social que ja provoca el coronavirus. Tant les patronals, entre elles, la terrassenca Cecot, i els sindicats, es van mostrar favorables a l’anunci fet pel Govern de Pedro Sánchez. L’Executiu central mobilitzarà 200.000 milions d’euros públics, el 20% de PIB, per a fer front a les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus. Així ho va anunciar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez, que va advertir que serà la mobilització de recursos públics "més important de la història de la democràcia". Es tracta d’un marc de gran injecció econòmica" en la qual també participarà el sector privat: dels 200.000 milions, 117.000 milions seran públics. A més, 600 milions estaran destinats a col·lectius vulnerables, a garantir serveis bàsics i a imposar una moratòria en les hipoteques. A més, es destinen 30 milions en recerca i desenvolupament (I+D) per a Sanitat.
El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar la creació d’una línia d’avals públics de 100.000 milions d’euros. D’aquesta forma, les empreses podran sol·licitar crèdits a la banca privada comptant amb l’aval de l’Estat. És una mesura diferent de la dels 200 milions d’euros en crèdits públics, concedits a través de l’ICO, aprovats la setmana passada. Segons Sánchez, el nou paquet de mesures té per fi ser un "escut" per a les empreses i el teixit productiu del país, així com les famílies i treballadors, amb la finalitat de "frenar la corba descendent" de l’ocupació i la producció i "evitar que una crisi temporal tingui un impacte negatiu permanent en el mercat laboral". "L’Estat assumirà el xoc que significa la frenada en sec de l’economia espanyola, que és conjuntural, que passarà", va assenyalar al mateix temps que va insistir que "ningú es quedarà enrere".
Així, en el pla laboral, el decret llei aprovat fa que tots els Erto es considerin de força major si són causats per les mesures adoptades per a combatre l’epidèmia de coronavirus i es resoldran en un termini màxim de set dies. Amb l’objectiu de facilitar el procés, la norma estableix un procediment que simplifica els requisits, de manera que les empreses que vulguin acollir-se a aquesta mena d’Erto hauran de remetre a l’autoritat laboral un informe que vinculi la seva sol·licitud amb les mesures del Govern que l’han perjudicat.
Ràpida resolució
L’autoritat laboral resoldrà la sol·licitud en un termini màxim de set dies, una vegada que hagi rebut l’informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social en cas que ho hagi sol·licitat. A més, es redueix de 15 a 7 dies el període de consultes amb els representants dels treballadors o la comissió representativa d’aquests. També s’introdueixen canvis per reconèixer el dret a cobrar l’atur a les persones treballadores afectades encara que no tinguin el període d’ocupació cotitzada mínim necessari per a això. Per això, no computarà el temps en què es percebi la prestació per desocupació a l’efecte de consumir els períodes màxims de percepció establerts, i hi haurà una pròrroga automàtica d’aquestes. David Garrofé, secretari general de la patronal egarenca Cecot, va assegurar ahir que les mesures laborals "no estan malament. Han generalitzat l’Erto per força major i han eximit les empreses de pagar els costos de la Seguretat Social dels treballadors afectats. Aquesta és una bona notícia. S’exhorta les empreses a realitzar expedients temporals, de forma ràpida, i enquadrats en la força major, per intentar que no hi hagi acomiadaments. És importantíssim que aquesta mesura arribés abans que les empreses comencessin a fer expedients d’extinció de contractes". A més, es podrà acollir qualsevol empresa afectada per les mesures adoptades pel Govern en contra del coronavirus, sense que hagin arribat a l’extrem tancar. "Que ningú dubti a presentar un Erte per evitar acomiadaments. Hem de salvar com sigui la generació d’ocupació que teníem abans d’aquesta crisi", diu Garrofé. Sobre la línia de crèdit, una altra de les mesures fonamentals per a la supervivència de les empreses, el secretari general de Cecot va assegurar a aquest diari que "en aquest cas no és tan important la quantia, sinó que la utilització d’aquests crèdits sigui a través de mecanismes simples, que no hi hagi complexitat. Això és fonamental però encara aquest pendent de concreció".
Moratòria hipotecaria
El Govern imposarà a la banca una moratòria en el pagament de les hipoteques per als treballadors afectats per l’emergència econòmica i sanitària del coronavirus. Beneficiarà a aquells treballadors que vegin reduïts els seus ingressos o es vagin a l’atur a conseqüència d’aquesta situació d’emergència, que ha paralitzat sectors sencers com el turisme (motor de l’economia espanyola), l’automoció (que representa més del 10% del Producte Interior Brut (PIB) i l’ocupació nacional) i gran part del comerç, amb gran part de la població obligada a romandre confinada a les seves cases per a tractar de frenar l’avanç de l’epidèmia. El Govern prohibirà el cessament de subministraments bàsics als col·lectius vulnerables durant la crisi del coronavirus. L’Executiu ja va incloure en el decret la seva facultat d’adoptar les mesures necessàries per a garantir el subministrament d’energia elèctrica, de productes derivats del petroli, així com de gas natural previstes en les lleis del Sector Elèctric i d’Hidrocarburs, que permeten que, en cas necessari, el Govern pugui intervenir empreses per a assegurar el subministrament.