Terrassa

Els distribuïdors insisteixen: l’abastiment està garantit

Les cues de divendres i dissabte als establiments d’alimentació i les imatges d’expositors buits van portar ahir a la patronal Foment Comerç, que agrupa a les principals patronals de cadenes i empreses de la distribució alimentària a Catalunya, a fer una crida a la tranquil·litat. "L’abastiment està garantit", van insistir ahir.

El sector vol deixar clar que no està en perill l’abastiment de productes alimentaris ni de primera necessitat. Recorda que, a diferència d’altres països, la distribució alimentària és "robusta, sòlida i eficient" tant a Espanya com a Catalunya i té presència a pràcticament tots els municipis. Per això demana a la població no deixar-se emportat "per l’alarmisme".

En el mateix sentit s’expressava Mercavallès, que la setmana passada recordava que el mercat majorista de l’N-150 obriria ahir amb normalitat per abastir els comerços vallesans, tal com va passar.

Les crides a la serenor arriben després que els supermercats de la ciutat visquessin la darrera setmana un pic de demanda sense precedents. Les compres, especialment divendres i dissabte, es van disparar i les aglomeracions als establiments d’alimentació van donar peu a situacions de risc de contagi, en un moment d’escalada de la pandèmia per coronavirus.

Divendres es van buidar els expositors i en alguns establiments, com una superficie d’alimentació al Mercadona de Terrassa Plaça, es van donar moments de tensió a la porta amb un comprador que no va respectar el torn a l’apertura de l’establiment. L’escena dels compradors retraient el seu comportament es va fer viral.

Després de diverses jornades de compres compulsives, ahir dilluns es va viure un dia relativament tranquil als supermercats de la ciutat, on es va generalitzar el control als accessos per garantir que els clients mantinguin un metre de distància, el personal anava equipat amb guants i mascaretes i es van fer barreres de separació amb els taulells.

Mesures de xoc
Les empreses van demanar responsabilitat als clients per fer les compres individualment, de manera àgil i no pagar amb monedes. Mercadona, per exemple, ha anunciat que avança una hora i mitja el tancament de les seves botigues. Abaixava persianes a les 21.30 i ara ho fa a les 20 hores.

D’altra banda, Foment Comerç i Pimec Comerç demanen mesures a molt curt termini per, diuen, "preservar el model comercial de Catalunya enfront del coronavirus". En l’àmbit logístic, el sector demana llibertat de moviment pels treballadors i transportistes del sector "per no trencar la cadena de subministrament".

En l’econòmic, proposa que si finalment se’ls obliga a tancar, se’ls permeti impulsar ERTOS exprés i "amb major aportació pública", perquè "no suposin pèrdua retributiva dels empleats ni de prestacions per desocupació".

Les patronals de la distribució alimentària demanen un ajornament de sis mesos del pagament d’impostos i de la seguretat social sense interessos, línies de crèdit per tresoreria i moratòries en el pagament a proveïdors.

A curt termini, el sector vol que no pugi la cotització mínima als autònoms el 2020 i ampliar el període d’aplicació de la tarifa plana. Aposten per reforçar l’e-learning, per contrarestar les quarantenes, i un paquet de reduccions, exempcions i desgravacions fiscals.

To Top