Diari de Terrassa

Leitat impulsa un teixit fotovoltaic perpara-sols i tendals

Un consorci d’empreses catalanes, amb la participació de centres de recerca, entre ells, el terrassenc Leitat, desenvolupa un teixit fotovoltaic avançat per a l’ús en lones exteriors. Els para-sols i tendals dels comerços podrien incorporar aquests teixits per a generar energia solar i millorar l’eficiència energètica. Amb aquest model, un sistema de gestió de l’energia produïda pot alimentar la il·luminació o la càrrega de telèfons intel·ligents. Aquest consorci català ha desenvolupat nous teixits flexibles que incorporen mòduls fotovoltaics i materials de canvi de fase per a la fabricació de productes de protecció solar en exterior, com per exemple para-sols o tendals.

“La incorporació de les dues tecnologies té l’objectiu d’incrementar l’eficiència energètica dels productes fabricats fent-los energèticament autosuficients”, segons va informar el Leitat en un comunitat. A més, l’empresa JVV Grup ha desenvolupat un sistema de gestió de l’energia produïda pel mòdul per alimentar les funcionalitats del producte, com la il·luminació, la càrrega de mòbils, entre d’altres.

Els teixits fabricats contenen plaques fotovoltaiques en capa prima sobre una lona, incorporant adhesius especials, processos d’encapsulació i recobriments antibrutícia. Per altra banda, s’ha dissenyat i construït un para-sol amb aquests mòduls fotovoltaics integrats, a més d’elements com ara il·luminació o un motor d’obertura i tancament. S’ha comprovat que el para-sol és energèticament autosuficient.

Capacitats complementàries
El consorci neix del projecte Solertex, que reuneix empreses amb capacitats complementàries per a desenvolupar productes industrials innovadors amb la col·laboració de centres de recerca catalans. En aquest projecte participa un consorci d’empreses cadascuna amb una aportació diferent. El fabricant de lones, un centre tecnològic que aporta la tecnologia fotovoltaica per als para-sols, una empresa que produeix químics per a les lones, una d’electrònica€ El consorci està format per IASO, coordinador del projecte i fabricant de sistemes de protecció solar per a múltiples aplicacions; Sauleda, fabricant de teixits tècnics per a solucions per a la protecció solar i la indústria; JVV Grup, una enginyeria i fabricant de projectes d’enginyeria electrònica a mida i Ecopol Tech, fabricant d’especialitats en l’àrea de polímers nanoestructurats fluids per a diverses aplicacions, principalment adhesius i recobriments funcionals.

Addicionalment, el centre tecnològic egarenc Leitat i IREC han participat en el projecte aportant valor tecnològic a les empreses en els àmbits científics i tècnics que ho han requerit. El projecte Solertex ha estat aprovat en la convocatòria 2016 del programa de subvencions a Nuclis de recerca industrial i desenvolupament experimental de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (Acció), cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), amb la finalitat d’incentivar la realització d’activitat de recerca industrial i desenvolupament experimental.

To Top