Aquesta nit a les 22 hores la Filmoteca ofereix una nova sessió del cicle El Documental del Mes, amb l’estrena de “Cachada”, una pel·lícula dirigida per la cineasta lleonesa Marlén Viñayo, ex-alumna del Màster de Documental i Societat de l’ESCAC.
“Cachada” és el primer llargmetratge de la directora, que fins ara s’havia dedicat sobretot a tasques de producció, desenvolupant la seva carrera a Espanya, els Estats Units i El Salvador. El film ha guanyat premis en diversos festivals, com el Docs Barcelona, el d’Ourense, el de Ciutat de Mèxic i el SXSW d’Austin. La pel·lícula parla de les vivències i problemes de les dones d’El Salvador a través de cinc mares solteres, venedores ambulants de professió -Evelyn Chileno, Ruth H. Vega, Magdalena Henríquez, Wendy Henríquez i Magaly Lemus- que s’apunten a un taller de teatre i decideixen crear la seva pròpia companyia, amb l’ajut de la professora Egly Larreynaga, per estrenar una obra en la que s’interpreten a elles mateixes. L’espectacle els serveix de teràpia i catarsi.
El documental reflecteix la força i la màgia del teatre però també denuncia el masclisme i la violència (pallisses, violacions…) que han sofert les protagonistes, encara que ho fa sense caure en el tremendisme. D’altra banda, la directora també ha captat la relació d’empatia que s’estableix entre elles.
El títol de la pel·lícula fa referència a La Cachada, el nom de la companyia. La paraula “cachada”, tanmateix, té diferents significats segons el país. Pot significar “oportunitat única”, broma o “cornada”.
Marlén Viñayo, la directora, va arribar a El Salvador per participar en un projecte solidari i s’hi va acabar quedant a viure. Va conèixer l’experiència del grup teatral La Cachada després d’inscriure’s en un taller impartit per Egly Larreynaga, la mateixa professora que va ajudar les protagonistes del seu documental.