Catalunya compta amb una innovadora plataforma dirigida als gremis professionals. La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, i el president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, Joan Guillén, van presentar ahir a Artesania Catalunya el portal plataformagremis.cat, una plataforma de treball que vol donar visibilitat als gremis i alhora apropar professionals i empreses. El portal, impulsat pel Consell de Gremis, amb el suport de la direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, vol esdevenir una eina de treball útil per cercar perfils professionals específics dels oficis i dels sectors. En el marc de la presentació, Muntsa Vilalta va destacar que "el portal que presentem no només té valor perquè serà una eina útil per posar en contacte professionals d’oficis i empreses, sinó també perquè servirà de referència altres iniciatives. La directora general de Comerç va afegir que "fer néixer una plataforma com aquesta és difícil i sobretot és important fer-la créixer. Crec que és un projecte que té molt recorregut".
Així mateix, Muntsa Vilata va recordar que "Catalunya és un país de comerç, que ocupa a més de mig milió de persones", i va apuntar que "les acreditacions professionals juntament amb el relleu generacional són altres dels reptes de futur per al sector". Per la seva banda, el president del Consell de Gremis, Joan Guillén, va assenyalar que "cal facilitar eines a l’ocupació de qualitat per als sectors, i informar a les entitats i empreses, tot aportant un resultat eficaç. Aquest portal apropa i agrupa els sectors, oferint un canal directe de confiabilitat per candidats i empreses/entitats, i suma cap a l’objectiu d’oferir mesures i eines per una ocupació de qualitat a Catalunya". La plataforma agruparà ofertes de diferents portals i sectors i permetrà publicar directament a empreses i entitats de qualsevol sector i gestionar candidatures, sense cost.
Contractes de l’administració
La plataforma, segons va informar la Generalitat, preveu anar evolucionant en l’apartat de serveis, on es preveu estarà la informació de programes i ajuts a la contractació de les administracions facilitant així en un canal amb la informació que les entitats o els candidats pugui ser-los d’utilitat. Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca dins el pla d’accions previst a l’Agenda Comerç 20/21. La Generalitat de Catalunya destinarà 12 milions d’euros (sis cada any) en el desplegament d’aquest programa, el full de ruta per a afrontar els reptes del comerç català en els pròxims dos anys. Les cinc àrees temàtiques són prestigi i promoció; formació, talent i emprenedoria; transformació tecnològica; territori i persones, i competitivitat, i recullen un total de 15 línies d’actuació, 45 actuacions concretes i 115 mesures. En el marc de la primera àrea, l’agenda preveu crear un ‘think tank’ Prestigi i un pla de màrqueting, així com impulsar un programa de notorietat i relació amb els mitjans, la creació d’una xarxa de prescriptores del comerç i també consolidar la Setmana del Comerç i els Premis Nacionals del Comerç.
Reconèixer competències
L’agenda també preveu crear una Mesa de Formació, impulsar programes de reconeixement de competències per a treballadors del sector, una xarxa de partenariat i l’anàlisi de les noves ocupacions que s’estan creant en el sector. Quant a transformació tecnològica, l’agenda contempla difondre el Retail Tech (tecnologies que ja existeixen en el sector), consolidar el programa d’acompanyament a les empreses en el procés de transformació tecnològica i els centres d’operacions Retail Tech, i crear una xarxa d’intel·ligència comercial a Catalunya. L’agenda, dins de l’àrea de territori, preveu realitzar un programa basat en el Customer City Journey, un pla d’ocupació de locals buits, un programa d’impuls del comerç dels municipis i la creació d’una oficina d’Àrees de Promoció Econòmica Urbana. Per impulsar la competitivitat, el pla preveu promocionar les entitats territorials i fomentar el comerç singular amb un pla de transició cap al comerç del futur i l’impuls d’un canal d’expansió internacional.