L’exconseller Josep Rull (JxCat), a la presó pel cas del procés, va assegurar ahir dimecres que JxCat “no renunciarà al diàleg”, tot i que admet que és “escèptic” amb la taula de negociació en un Estat que “es menja els governs” a través de fiscals i tribunals.
En una entrevista del programa El Món a RAC1 feta a la presó de Lledoners, Rull va reiterar ahir que és un “pres polític” i que no demanarà un indult. Ha explicat que tant ell com l’exconseller Jordi Turull, també pres, han presentat la seva proposta per poder sortir a treballar o fer voluntariat unes hores al dia i que la junta de tractament ho estudiarà avui dijous. Rull ha manifestat la seva voluntat de treballar o fer voluntariat a Terrassa.
Ahir, el polític va ser preguntat sobre si la taula de diàleg és una “enganyifa”, com va dir dissabte passat l’eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí. “No, és una eina fonamental”, va respondre Rull, que va puntualitzar en tot cas que ha de conduir a “elements tangibles” i “objectius potents”.
Defensa que la part catalana s’asseu en aquesta taula amb un “nivell altíssim de responsabilitat”, però va admetre que és “escèptic”, perquè recela del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, encara que en el cas del vicepresident Pablo Iglesias manté una” presumpció de bondat”.
Rull va emfatitzar que aquesta taula de negociació es celebra en un Estat que “es menja els governs” a través, va dir, “del Tribunal Suprem, el Tribunal Constitucional i els fiscals”.
sense renunciar al diàleg
En aquest context, Rull es pregunta si el Govern serà “valent per entendre que el desllorigador de tot passa per les urnes”. Va defensar que l’acte de Perpinyà va ser “un acte de país” i, malgrat que l’expresident català Carles Puigdemont evités fer referència a la taula de negociació, assegura que “no renunciaran al diàleg”, ni tampoc a la mobilització, que són “compatibles”.
L’exconseller Josep Rull es va mostrar ahir dimecres “optimista” perquè augura que l’espai postconvergent “s’ordenarà en les pròximes setmanes” per convertir JxCat en un instrument “potent” de cara a les pròximes eleccions catalanes.
Aquest procés de negociació entre els diferents entorns de l’espai postconvergent ha de desembocar, diu, en crear “un únic instrument, JxCat, que és excepcional per a un moment excepcional”.
Rull va admetre que els presos “pateixen” des de la presó per les divergències entre ERC i JxCat, però també es va mostrar optimista amb què arribaran a acordar un “full de ruta unitari”, que segons ell ha d’estar alliberada de “terminis impossibles i posicions maximalistes”.