Terrassa

Ca n’Anglada: de la crispació al vot de confiança

Els problemes socials de Ca n’Anglada van centrar ahir el focus del debat polític al ple municipal. Les posicions partien molt allunyades. Per una banda, els tres partits de l’oposició (PSC, Cs i JxT) amb l’associació de veïns del barri, i per l’altra, el govern en solitari, diana dels retrets sobre la manca d’actuació i recursos a Ca n’Anglada. Finalment, i arran de la intervenció de l’alcalde, Jordi Ballart, les dues parts van arribar a l’acord de retirar la proposta de resolució que tanta crispació estava provocant, mantenir una reunió conjunta en les setmanes vinents i portar al ple de març un document consensuat.

L’Associació de Veïns de Ca n’Anglada va fer una contundent intervenció al ple, on va denunciar que l’actual equip de govern (TxT i ERC) no havia destinat diners a portar a terme els microprojectes aprovats a la Taula pel Futur de Ca n’Anglada, que es va constituir el 2018. Aquests microprojectes inclouen la retirada d’antenes parabòliques de les façanes, l’erradicació de l’anomenat mercat de la misèria, la dinamització del poliesportiu o la identificació de les trucades a la policia, entre altres. “No existeix pressupost, com tampoc voluntat política d’executar el projecte de futur de Ca n’Anglada 2030”, va acusar Manuel Medina, de l’associació de veïns al bipartit. Medina, que es va mostrar molt molest i decebut amb l’alcalde, Jordi Ballart, li va recriminar que ni tan sols l’hagi rebut després d’haver-li sol·licitat dos cops els últims mesos.

la polèmica de les antenes

La regidora del districte 2, Lluïsa Melgares, va assegurar que alguns dels microprojectes no es podran executar “a curt termini”. És el cas, per exemple, de la retirada d’antenes. Va assegurar que molts edificis no suportarien que aquests aparells es col·loquessin a les teulades i va reclamar l’ajut econòmic de la Generalitat per reforçar els immobles. A més, va insistir, aquesta i altres mesures, posen el focus en un “determinat col·lectiu” (al que ningú no va mencionar explícitament, com són els immigrants estrangers). “No podem treure les antenes sense donar alternatives. És una qüestió de drets humans”, va assegurar Melgares. “Hem de parlar d’integració, treballar l’enteniment i la mediació, i no des de la imposició”, va reclamar Melgares. Tal com la mateixa regidora va dir: “Estem parlant de moltes coses, però no som clars”.

I és que el govern rebutja clarament parlar de problemes de convivència al barri -contràriament al que asseguren els veïns- i retreuen l’oposició que estigmatitza el barri i utilitza els problemes socials de Ca n’Anglada per fer partidisme. “Ca n’Anglada és un barri complex. S’estan fent discursos que no toquen, que recorden al relat polític de 2003”, va assenyalar Isaac Albert, qui considera que les dificultats del barri no són de caràcter convivencial sinó de pobresa. Albert va fer referència al Pacte per la Ciutadania de 2006, quan tots els partits es van comprometre a no utilitzar la immigració com a arma llancívola. “Hem d’intentar tenir debats que no assenyalin a ningú”.

El portaveu socialista, Alfredo Vega, va fer una intervenció volgudament conciliadora. Va insistir que “cal recuperar la confiança” entre els veïns i l’equip de govern i va reconèixer que els problemes de Ca n’Anglada “són complexos i requeriran temps i recursos”.

Cs no va ser tan comprensiu. De fet, David Aguinaga va acusar el bipartit de “deixadesa” amb el barri, el que fa que “es cronifiquin els problemes i augmenti el desànim entre els veïns”. El regidor va retreure al govern que “opta per no aplicar la normativa municipal” (en referència a la presència d’antenes a les façanes) i va assegurar que en el mercat de la misèria “hi ha cada cop més situacions de violència”. Per Cs, el problema sí és de convivència, especialment, “en l’àmbit dels habitatges i de l’espai públic”.

Per part de JxT, Miquel Sàmper va subratllar l’obligació del govern de “complir” amb els compromisos adquirits a la Taula pel Futur de Ca n’Anglada, com són els set microprojectes. Va recordar que fins i tot el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha recomanat recentment al govern municipal que modifiqui els pressupostos d’enguany per poder portar a terme les iniciatives acordades al barri. Sàmper va acusar el bipartit d’incomplir de forma “reiterada” els acords adoptats al ple sobre Ca n’Anglada.

To Top