El sector tèxtil és el més dependent dels subministraments de la Xina, ja que el 3,47% dels materials i components intermedis que necessita per a elaborar els seus productes procedeix d’aquest país, la qual cosa explica que la crisi del coronavirus hagi forçat a algunes companyies a assumir retards en la seva producció. Els següents sectors més exposats són, segons Standard & Poors, la computació i electrònica, l’equipament elèctric i els vehicles de motor, entre altres.
Des del sector més afectat, el tèxtil, el president de la Confederació Espanyola d’Empreses de la Confecció (Fedecom), Ángel Asensio, va explicar que l’esclat del brot de Covid-19 el desembre passat i la seva propagació va forçar el tancament de fàbriques de components tèxtils a la Xina fins al cap de l’any nou xinès (25 de gener). “Les produccions que s’han quedat per a després de l’any nou xinès tindran un retard d’aproximadament un mes i mig”, va confirmar Asensio, de manera que “algunes empreses es veuran obligades fins i tot a reprogramar la seva producció”.
En la seva opinió, “la reacció a hores d’ara ha de ser la minimització dels danys”, perquè pot haver-hi “pèrdues en la facturació d’aquells productes que no es puguin lliurar” i “desajustaments tant en l’estoc (existències) com en el marge de temps que tenen els comerços entre temporades”. La patronal recomana a les companyies a sospesar el trasllat de produccions a països com Turquia, el Marroc, Portugal o Espanya, ja que la proximitat facilita la gestió.
La fàbrica del món
“La Xina és la fàbrica del món”, afegeix també l’analista d’Invertia Eduardo Bolinches, que va explicar a Efe que el tancament de les fàbriques fa que “s’hagi paralitzat l’arribada de vaixells” a Espanya, encara que “de moment no estem veient pujada de preus en el sector tèxtil, per tant, hi ha certa tranquil·litat”. Segons Bolinches, reprogramar la producció suposa un augment de costos i “difícilment es convencerà a un empresari perquè es vagi a fabricar a un altre país on li costi el doble”. Un altre àmbit productiu que es reconeix molt exposat als subministraments xinesos és el jogueter, que, no obstant això, veu “prematur” parlar d’efectes a curt termini, ja que la producció en aquesta època de l’any és relativament baixa. Així ho apunta l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines. El responsable de comerç internacional de aquestga entitat, Oliver Ginés, va indicar que el fet que aquesta crisi comencés al gener ha estat “un factor beneficiós” per a la indústria.
En la seva opinió, l’impacte serà major si la situació es prolonga en les pròximes setmanes, ja que al març la fabricació es reactiva i entre el 80 i el 85% de la producció espanyola de joguines depèn completament de la Xina, encara que dissenyin i planifiquin a Espanya. Encara que poden excloure’s alguns productes com a gronxadors o tobogans, la gran majoria de les joguines, incloses nines com qualsevol objecte amb components electrònics, té la seva fabricació localitzada a la Xina. La informàtica i l’electrònica és el segon sector que més inputs (béns intermedis) rep de la Xina (el 2,13% segons S&P), i “els majoristes estan notant la falta d’estoc en algunes peces, components, processadors, discos durs… maquinari, en definitiva”.
Entre els més exposats estan també els equips elèctrics (1,75%), el motor (1,39%) la farmàcia (1,33%), un sector aquest últim que “de moment” no s’està ressentint excessivament, segons la patronal Farmaindustria, així com maquinària i equips (1,26%). L’economista cap d’Intermoney, Francisco Vidal,va alertar que “l’automòbil i certa maquinària industrial tenen moltíssims més components que un altre tipus de béns, per tant, aquí és on pot veure’s el efecte més gran en el curt termini”. Segons l’analista de Singular Bank Felipe López-Gálvez, l’impacte final del coronavirus en l’economia espanyola dependrà en gran manera de la propagació i extensió del virus.