L’estabilitat de 37 famílies s’ha vist recentment amenaçada pel fons voltor Lazora, que els demana una pujada del preu del lloguer que arriba al 80% en alguns casos. Els veïns, amb el suport del Sindicat de Llogateres, fa mesos que s’han mobilitzat per aturar aquests increments i demanar una negociació col·lectiva.
El neguit a la vida d’aquestes famílies es va instaurar l’estiu de l’any passat, quan Solvia es va vendre al fons voltor Lazora, divisió immobiliària d’Azora, quatre edificis de la carretera de Montcada. Els llogaters, alguns residents al bloc des del 2010, han vist com ara, quan toca renovar els contractes, Lazora els demana rendes que pràcticament dupliquen el preu actual. Els afectats expliquen que la renda mitjana per pis oscil·la entre els 600 i 800 euros i que alguns veïns han rebut ja avisos on es diu que si volen continuar vivint allà, han de pagar 1.300 euros. És el cas d’una veïna, a qui el contracte se li acaba a l’abril. Si vol renovar-lo ha de pagar aquests 1.300 euros, el que suposa un increment del 80%. Aquestes pujades "abusives" han tingut efectes immediats en alguns residents. Un, per exemple, ja ha marxat de l’edifici per no poder fer-hi front.
El desembre, els afectats van enviar un burofax a Lazora demanant que volien negociar col·lectivament la renovació dels contractes de lloguer, però no han obtingut resposta. Els veïns fa mesos que estan batallant. Les pancartes i cartells que inunden els blocs són una bona mostra de l’estat de lluita en què es troben. La reivindicació sembla que no ha agradat massa el fons voltor, que aprofita la neteja de l’escala per treure els cartells, tot i que, de seguida, les famílies s’afanyen a col·locar-los. Els veïns urgeixen una negociació de tipus col·lectiva "per acordar una pujada de preus dels lloguers raonable amb el csot de la vida".
Carles, un dels afectats, explica que aquest any ja venç els contractes de quatre famílies. La majoria, però, acaben l’any vinent. Els veïns fa més d’un mes que s’han començat a mobilitzar coordinats amb altres famílies afectades i amb el suport del Sindicat de Llogateres. Hi ha blocs de Lazora en les mateixes circumstàncies a Badalona, Granollers, Hospitalet i Barcelona. Al voltant de 250 famílies són les que a Catalunya s’estan veient perjudicades per aquesta "estratègia general de l’empresa", denuncien.
En una carta pública dirigida a Azora, matriu de Lazora, els afectats consideren del tot "abusives" les pujades del 70% i 80% proposades. Tot i que no hi ha una regulació de preus del lloguer -aspecte que denuncien i que insisteixen a reclamar-, l’increment està molt per sobre de l’índex de preus de la Generalitat.
Lazora, expliquen, vol imposar aquest augment a través de pujades interanuals desvinculades de l’índex de preus al consum (IPC), un fet que asseguren suposa un frau de llei del reial decret aprovat al Parlament sobre mesures urgents en matèria d’habitatge. També denuncien que s’exigeix als llogaters la contractació d’una assegurança per impagament, el que consideren "abusiu" perquè la mesura només beneficia la propietat. Tot i aquests greuges, el Sindicat de Llogateres, insisteix a demanar una negociació col·lectiva. "La ciutadania no tolera més abusos i demana respecte. És l’hora d’obrir una fase de diàleg i enteniment", reclamen.
Manifestació diumenge
Els afectats egarencs i el Sindicat de Llogateres intervindran en el ple municipal de demà per demanar el suport del Consistori i el seu vot a favor de què es regulin els preus dels lloguers. També està prevista una roda de premsa avui mateix davant del Parlament per denunciar la situació en què es troben tots els afectats catalans. Està previst que hi assisteixin els alcaldes de les cinc poblacions afectades per Lazora, entre ells, Jordi Ballart, per mostrar la unitat institucional dels cinc municipis i de diferents grups parlamentaris. En paral·lel, aquest diumenge han convocat una manifestació a Badalona per visibilitzar el problema i reivindicar una regulació dels lloguers.
La lluita de les famílies egarenques durant aquests mesos també ha implicat dues trobades amb la regidora d’Habitatge, Lluïsa Melgares, per tal d’obtenir el seu suport i demanar-li que l’Ajuntament fes d’intermediari per aconseguir una negociació col·lectiva de la pujada dels lloguers.
La regidora ha agafat el guant i assegura que han intentat contactar sense èxit amb Lazora per demanar-los una reunió a tres bandes. "De moment no ens han respost, però ho continuarem intentant. Ho hem pres com una qüestió de ciutat, perquè els afectats de Lazora no són els únics que estan patint pujades abusives a Terrassa", explica Melgares, qui demana a l’Estat que atorgui competències als ajuntaments per poder regular els preus del lloguer.