El gener de l’any 2017, a l’assemblea de colla castellera Minyons de Terrassa no hi va concórrer cap candidatura de junta tècnica. No va ser fins un mes després que, en una segona part de l’assemblea, es va presentar (i fou aprovada) una junta encapçalada per Nani Matas. Tres anys després, s’ha repetit tant la situació com la persona. D"Coiumenge, per un total de 114 vots a favor, 12 en contra i 6 en blanc, Minyons va elegir una junta tècnica (l’única que es presentava) amb Nani Matas com a cap de colla.
"Serà la sisena vegada que ho sóc", ens diu Matas (Argentona, 1961, rubinenc i membre de Minyons des de l’any 1988). Ho va ser en els períodes 2001-2002, 2010-2011 i 2017, i també en l’històric viatge de la colla a Singapur, el 2016. Després de dos anys de ser un "casteller ras" (no era a cap junta) s’ha posat al davant d’un projecte plantejat a llarg termini (tres o quatre anys). És un plantejament que "permet obrir més portes. Tens més temps de treballar, de formar tècnics nous, de buscar relleus."
Un total de vint-i-set persones formen aquesta junta tècnica sorgida, senzillament, "del fet que no hi havia candidatura, i ens vam reunir uns quants i vam prendre la decisió d’agafar-ho. Les candidatures per un any són complicades de gestionar, perquè tens poc marge de treball. Per això jo vaig acceptar ser el cap de colla sota la premissa de poder desenvolupar una idea durant uns quants anys, de manera que pugui donar més joc".
Això no vol dir pas que, en aquest temps, les persones en els càrrecs hagin de ser les mateixes. Fins i tot podrien haver-hi, en aquest període que s’obre, diversos cap de colla. "El més important és que quedi assegurat el projecte, la qual cosa permet treballar amb més tranquil·litat. Si és així, penso que podrem mantenir el nivell de castells, treballar els castells nets, que tenim una mica oblidats, i també alguns de més complicats. Aquest són els objectius. Es tracta d’engegar, i que, en els pròxims anys, altres recullin els fruits del nostre treball."
Són paraules que podrien interpretar-se com un plantejament d’aquest 2020 com un any de nova arrencada, sense els castells colossals. Però no. "Crec que sí que veurem grans castells, aquesta temporada. Venim d’uns anys molt bons. Hi ha una feina feta amb els castells de folre i manilles i l’aprofitarem. No comencem de zero."
Tot i això, reconeix el nou cap de colla que el tres de deu, el quatre de nou sense folre, el pilar de vuit, el tres de nou amb folre i agulla, "són castells molt grans. La canalla creix i s’han de fer canvis. Però tibarem al màxim. Un dels objectius és fer una gran actuació de Festa Major".
El dia 22, la Diada de Can Palet
La nova junta tècnica s’estrena avui, fent el tradicional pilar a la cerimònia de l’Enterrament del Carnestoltes. Divendres, la colla començarà els assaigs de la temporada. Seran, com sempre, els dilluns, dimecres i divendres, a les vuit del vespre.
La primera actuació, la tenen programada Minyons de Terrassa a la seva ciutat. El dia 22 de març, a les dotze del migdia, aixecaran a la cruïlla del carrer Colom amb el d’Albinyana. És la Diada de Can Palet, que forma part de les festes del barri, i que també inclou la colla de Torredembarra (població amb una tradició castellera que arrenca al segle XIX) els Nois de la Torre.
La segona actuació serà el 28 de març, a la Culturassa, la gran jornada anual de la cultura popular terrassenca. El 5 d’abril, Minyons participaran a la Diada del Tèxtil de Sabadell, amb Castellers de Sabadell i Castellers de Sant Cugat. El 19 faran la que sempre és la seva primera actuació de l’any a Barcelona, la Diada de Can Jorba, al Portal de l’Àngel. I el vespre del 23 d’abril, diada de Sant Jordi, la Plaça Vella els espera amb l’altra colla de la ciutat, Castellers de Terrassa.
La cúpula tècnica
Cap de colla: Ignasi "Nani" Matas
Sots cap de colla i cap de tronc: Cristian Llerca
Cap de pinyes: Dani Ferrà
Cap de canalla: Marc Casanovas