La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va afirmar ahir que a partir del dia 26, data de la reunió de la taula del diàleg amb el la Generalitat, s’iniciarà una etapa “radicalment diferent” amb aquesta comunitat, en què primarà el diàleg i escoltar, i va demanar al PP que hi col·labori.
Abans de presidir una reunió amb els delegats i subdelegats del Gobierno, Calvo va rebutjar la figura del mediador: “L’acreditació que tenim els que formem els dos governs és més que suficient per al que hàgim de dir, dialogar i acordar. Més que suficient”, ja que hi estaran asseguts els que “representem, en termes autonòmics, Catalunya, i en termes nacionals, el conjunt del govern d’Espanya “.
En la seva opinió, “el més lògic” és que el primer que es faci sigui “una reflexió de diagnòstic del que ha passat des de fa molts anys, perquè això ve de molt enrere, de quan Catalunya decideix reformar el seu Estatut i el PP es dedica a recollir firmes en contra seu”. Segons la vicepresidenta, “va encendre la metxa el PP i no va parar d’encendre-la, perquè davant de l’independentisme que pretenia d’una manera unilateral trencar l’ordre constitucional hi havia el PP sense fer política, sense escoltar, sense dialogar i portant-ho tot als tribunals”.
Calvo va precisar que “això és el passat i sobre aquest passat cal reflexionar i cal construir un espai de coordinació, de lleialtat, de trobada i de retrobament”. Per a la vicepresidenta, Catalunya espera solucions, ja que els no independentistes han sentit “de manera molt dolorosa tot el que ha anat passant i hi ha molta gent a Catalunya, fins i tot en el camp de l’independentisme, que sent la frustració de tot el que s’ha viscut”.
Per això, començaran per una reflexió sobre “què és el que ha passat, com hem arribat a aquest punt i com sortir d’aquí en termes absolutament constructius per a Catalunya i per a Espanya i, com algú va dir, avançar és començar”. I el dia 26, va afegir la dirigent socialista, el que faran és “començar una etapa radicalment diferent”, perquè ni l’independentisme “pot actuar com ho va fer ni la política al govern d’Espanya pot estar en la desídia i l’abandó absolut dels interessos de Catalunya i d’Espanya a Catalunya, com ho va fer el PP fins a la sentència del 14 d’octubre”.
Calvo va recordar que aquesta situació és “una herència de la dreta, de la dreta més antipolítica i menys comprensiva del Títol VIII de la Constitució”, de manera que més “valdria que ajudés en alguna cosa el PP, que deixa de ser un partit d’estat quan es comporta d’aquesta manera “. La vicepresidenta va assegurar que hi ha molta gent a Espanya que “està demandant que la situació de Catalunya es recondueixi i deixi d’esgotar-nos gairebé totes les energies per fer política en aquest país”.
Ordre del dia
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, va confirmar que el Govern examinarà dimarts les qüestions a incloure en l’ordre del dia de la comissió que proposarà a l’executiu espanyol. En unes declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller, que és a qui li correspon convocar la propera reunió, va explicar que cal “gestionar el dia a dia” i abordar qüestions competencials pendents des de fa temps, per això el Govern ultima les qüestions a incloure en l’ordre del dia.
Entre aquestes qüestions hi ha el traspàs de les beques estudiantils, resoldre problemes de Rodalies, i diverses transferències vinculades als Mossos d’Esquadra o a l’Administració de justícia. Segons Bosch, es tracta de “qüestions importantíssimes” que afecten “el benestar dels ciutadans”, i va indicar que està recopilant “la llista” de qüestions que li faciliten els diferents departaments de la Generalitat, i que la seva intenció és plantejar el tema en la reunió del Govern de dimarts vinent. “En la reunió del Govern s’establiran les prioritats” que la part catalana vol plantejar per ser abordades en la reunió, va assenyalar Bosch abans d’explicar que el que farà a continuació és “enviar a Madrid” una proposta d’ordre del dia, i proposarà convocar la comissió “un dia determinat”.