Terrassa

“Ara mateix em sento com un nen rebentant el gènere del misteri” 

Hi han proposat fer el salt a alguna cadena nacional convencional, no només online, i Carlos Dueñas no ho descarta, però deixa clar que prefereix obrar amb cautela. Pas a pas. Perquè, encara que el que va començar com una aposta vocacional "mig en broma" està arrasant, aquest terrassenc a penes porta dos anys en això, en la ràdio per internet. I està lluny d’incórrer en el parany de les presses. Aquest cineasta, dues vegades nominat als premis Oscar per sengles curtmetratges, publicista, director de vídeos musicals, polièdric, megaocupat, dirigeix "Todo nos da igual", un magazín radiofònic setmanal que entremescla curiositats, cultura, esports, sexe i altres àmbits d’informació i entreteniment amb el fil argumental del misteri.

Per què el misteri?

Sóc fanàtic del misteri des de petit, quan escoltava a l’inoblidable Andreas Faber-Kaiser a Catalunya Ràdio, amb el seu programa "Què volen aquesta gent?". I després va arribar "La rosa de los vientos" i uns altres, com a "Espacio en blanco". Fins a "Cuarto milenio", d’Iker Jimémenez, ningú reconeixia que escoltava programes d’ovnis. Sofrien vergonya per això. I així va arribar el moment de fer el meu programa.

Com va sorgir la beneïda idea?

M’ho va proposar Artegalia, d’Alacant, una ràdio online. I si fas un programa tu? Sempre he col·laborat amb altres ràdios, i sempre parlant de cinema. Vaig voler obrir l’armari del misteri. I aquí estem. És curiós que hàgim aconseguit aquests resultats.

Amb l’estudi a casa.

Sí, i amb un pressupost de 20 euros! Això és. Tot en una habitació.

Què ofereix als oïdors?

Oferim una mescla de curiositats, cultura, esports, tot amb la pàtina del misteri, la meva afició. Barregem cultura amb espectacle, tenim un sexòleg que parla sobre temes relacionats amb el tema triat per a aquest dia. Per exemple, hem fet un programa sobre humanoides i totes les seccions estan vinculades amb això. Hi ha jugadors de futbol que semblen humanoides, amb rècords especials! Vam fer un programa sobre l’any nou xinès i expliquem curiositats i llegendes sobre això. I un monogràfic sobre la caiguda del mur de Berlín i un altre a l’agost sobre "un atac nuclear per a principiants". I tot, tot, amb l’humor per bandera.

Tindrà vostè col·laboradors.

Sí, nou col·laboradors. Deu si comptem el convidat de cada programa. Estem preparant un molt fanfarró per a l’abril.

Quin?

Un sobre espaguetti -western. Tindrem a Juan Gabriel García, el gran historiador d’aquest gènere. I a Claudia Cardinale! I he pensat preparar un programa sobre Eurovisió.

I en tot hi cap el misteri?

Sí. El programa és molt boig, és veritat, però li donem la volta a les coses i oferim el que els oïdors no esperen trobar en un programa de misteri convencional. Els programes semblen pel·lícules. Usem efectes especials, etc. Hem elaborat un sobre cases encantades, amb l’especialista Pedro Amorós i un altre sobre Sant Valentí, en el qual parlem de crims passionals. Santiago González va passar pel programa i va parlar de les seves aficions i Javier Belmar, el director de "Otros mundos", l’espai sobre misteri més longeu de manera continuada. Va explicar per què es va dedicar a això del misteri. La gent no sabia que havia estat futbolista. I tenim a José Antonio Caravaca. En fi…

Se li veu entusiasmat i sorprès.

Tothom vol venir al programa! Ara mateix em sento com un nen, rebentant el gènere del misteri.

Fent una entremaliadura.

Això és, fent una entremaliadura i que m’enxampin i no em castiguin. Amb 20 euros, he aconseguit convertir "Todo nos da igual" en un dels més escoltats en el club selecte dels programes de misteri. Vam fer un espai sobre profecies i en acabar-lo vaig pensar que ens havia quedat unes escombraries. No donava un duro per ell i va tenir més de 20.000 escoltes. Un altre espai el vam dedicar als dibuixos animats i vam portar a Alfredo Garrido, la veu de la cançó de Mazinger Z. Va sortir un programa fabulós.

La major part dels oïdors són espanyols?

Pràcticament el 75 per cent. La resta, del món hispà, de Rússia, dels Estats Units, de molts llocs. En la plataforma Ivoox, que alberga més de 50.000 programes, inclosos tots els de ràdios generalistes, hem arribat a estar en la posició 64 global, i en l’apartat de misteris, en el número 15. Actualment tenim més de 10.000 oïdors de mitjana entre el meu canal i l’exclusiu canal Misteris de Ivoox, que només alberga una selecció de catorze programes.

A què es deu el nom escollit pel programa, "Todo nos da igual"?

Té una mica d’autocrítica, perquè en el fons res ens és igual. Tot és un misteri. Un misteri és mirar la meva cara en el mirall tots els matins, vaig dir en una entrevista. En un programa de misteri pots dir que tal personatge il·lustre és hermafrodita i no passa res. "Ancha es Castilla". Ningú es pren de debò aquests programes, excepte els seus oïdors. I nosaltres, per descomptat. Volem que no passi com amb altres espais, que has oblidat als dos segons. Volem quedar-nos en el record dels oïdors. Algú m’ha dit que sóc com el "follonero" (en al·lusió a Jordi Évole) del misteri.

Però la seva ocupació principal ha estat sempre el cinema.

Sí. Això ha estat una gamberrada i m’està sortint bé. I tots contents.

El cineasta
"Todo nos da igual" (TONDI) s’emet en estrena els dijous a les onze de la nit en el canal EDENEX RÀDIO, especialitzat en misteri i història i amb més 150.000 oïdors de parla hispana. El programa de Dueñas és líder d’audiència en aquest canal des de 2018 i des de fa uns mesos el seu reeixit espai s’emet també en el canal Radio G, els dimecres a la una de la tarda amb redifusió a mitjanit. I per a MiamiTv Ràdio s’emet en IPROTV. Carlos Dueñas Masip, de 44 anys , nascut a Barcelona, ha viscut a la Ciutat Comtal, a Madrid, a Los Angeles i, des de fa cinc anys, a Terrassa, a la Cogullada. Els seus dos curts més premiats són "Nunca es domingo", guanyador de més de vint premis internacionals i candidat a l’Oscar del 2003. Un altre curt, "Colours", va ser la primera comèdia sobre la SIDA rodada en cinema. Protagonitzat per Antonia San Juan, també va ser candidat a l’Oscar al 2004.

To Top