Ahir es va iniciar una nova etapa en les relacions bilaterals entre l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya. Es va constituir la comissió bilateral Ajuntament-Generalitat, una eina entre l’administració municipal i l’autonòmica per mirar-se als ulls en una taula de treball. L’alcalde Ballart, en contactar amb el president Torra en la primera trobada per establir aquesta nova relació, va presentar un llistat de cent reivindicacions, necessitats de la ciutat que es consideren bàsiques i en què cal un acord amb la Generalitat.
A la primera reunió, presidida pel mateix Ballart i per la consellera Meritxell Budó, en substitució de Joaquim Torra, només s’ha concretat l’augment d’un grapat de places a la residència pública Mossèn Homs, l’única que existeix a la ciutat. El resultat d’aquesta reunió sembla escàs, donada la urgència que té Terrassa de places de residències per a la gent gran i segur que no ha estat producte d’aquesta nova relació, sinó que ja estaven previstes. No obstant això és molt d’hora per valorar la utilitat de la nova comissió. Segur que és una excel·lent eina de col·laboració entre administracions i el camí que s’inicia ara donarà els seus fruits, i més, si es descongestiona la maquinària pressupostària de la Generalitat amb l’aprovació dels comptes per a aquest any. Així i tot, s’ha de tenir paciència, perquè els resultats no seran immediats.
De moment, s’ha parlat molt de les residències, una necessitat, com diem, prioritària a la ciutat. La nova relació amb la Generalitat pot encetar també un altre nivell d’afinitat. Ahir, a la primera reunió es va parlar una altra vegada de col·laboració entre les administracions en projectes assistencials, de "buscar fórmules per construir conjuntament" la residència de Sant Pere Nord o "impulsar conjuntament" un centre de dia per a persones amb discapacitat mental. El primer pas en aquest sentit ha estat en l’àmbit de l’educació. La setmana passada es va anunciar que l’Ajuntament de Terrassa participaria econòmicament en la construcció del nou institut-escola Sala i Badrinas amb l’aportació de tres-cents mil euros.
Es tracta d’una fórmula que pot descongestionar projectes de llarg recorregut als calaixos de la Generalitat com el mateix Sala i Badrinas o com la ja històrica residència de Sant Pere Nord que fa catorze anys que té uns terrenys cedits a la Generalitat per part de l’Ajuntament.
Les dues parts estan contentes per l’inici de la nova relació, ara falta veure com es concreten els projectes i si la nova relació és efectivament fructífera.