Diners

5 consells per protegir les nostres dades

Si dimarts passat va ser el Dia internacional de l’internet segur, el 28 de gener es va celebrar el Dia europeu de la protecció de dades. L’objectiu d’aquella jornada era aconseguir que tant empreses com ciutadans prenguessin consciència de com n’és, d’important, mantenir segures les nostres dades personals. La companyia de ciberseguretat Sophos dona cinc consells en aquest sentit:

1. No abaixar la guàrdia amb les contrasenyes. Són la porta d’entrada a tot tipus d’informació confidencial acumulada en cada compte personal; usar una contrasenya debilitada o repetida, és com deixar la porta oberta a tal informació. Les contrasenyes han de ser complexes; cal que tinguin almenys vuit caràcters i que incloguin majúscules, minúscules i números. I no han de compartir-se entre diversos comptes.

2. No clicar en enllaços sospitosos. En la mesura del que sigui possible, hem de pensar en quin és l’origen dels "e-mails" abans de clicar al damunt d’un "link", i desconfiar d’aquelles sol·licituds inesperades que ens demanen informació confidencial.

3. Protegir el mòbil de les càrregues USB PÚBLIQUES. Omplir la bateria dels nostres dispositius en estacions de càrrega USB públiques pot exposar-los a un robatori de dades si el punt de càrrega està infectat per algun "malware". Davant d’aquestes amenaces, molts "smartphones", tauletes i ordinadors inclouen un mode segur de càrrega o d’accés a un port USB per evitar la transferència de dades i protegir la connexió.

4. les xarxes wifi OBERTES, AMB PRECAUCIÓ. En moltes ocasions, les xarxes wifi obertes o públiques no compten amb garanties de seguretat. Les eines d’"spoofing" usades pels ciberdelinqüents transformen els dispositius maliciosos en punts de connexió wifi falsos perquè els usuaris desprevinguts s’hi connectin i exposin les seves dades. Si encara així ens connectem a una xarxa wifi pública, és recomanable no accedir a informació sensible (com la de bancs, o fer compres online) mentre naveguem a través d’ella, ni descarregar arxius adjunts desconeguts.

5. l’antivirus per al mòbil. L’"smartphone" ha esdevingut una eina de lleure, però també de treball. Per això és fonamental comptar amb un "software" de seguretat que protegeixi els accessos i la informació que emmagatzemen els nostres dispositius mòbils. Una de les millors formes de posar-ho complicat als "ciberatacants" és xifrar les dades. I també protegir el dispositiu amb un antivirus que tingui eines extres de seguretat com emmagatzematge de contrasenyes, verificador d’enllaços i/o connexions wifi, de forma que el dia a dia estigui lliure de sorpreses.

To Top