Diari de Terrassa

Activa la teva ment

Amb els anys perdem agilitat mental i memòria, per mantenir-les actives cal exercitar-les, igual que s’exercita un múscul perquè estigui fort. L’activitat mental ens ajuda no només a fugir de l’avorriment sinó també a estimular les capacitats del nostre cervell i evitar la deterioració cognitiva. Igualment, una bona alimentació, l’activitat física, un correcte descans i evitar el consum de tabac i alcohol protegeix la seva salut. Cal tenir en compte també que el nerviosisme i les preocupacions poden afectar negativament al cervell. En aquest sentit, els exercicis de relaxació i la respiració poden ajudar a controlar l’estrès i l’angoixa i reduir aquest impacte negatiu.

Les especialistes en infermeria familiar i comunitària aconsellem realitzar diàriament alguna activitat mental per estimular la memòria, l’atenció, la percepció, l’orientació visual i espacial, el pensament, el càlcul i el llenguatge. Hi ha activitats simples que ens ajuden a mantenir el cervell actiu i que es poden integrar fàcilment en el nostre dia a dia.

Llegeix habitualment, escriu i escolta la ràdio. Procura mirar poca televisió, davant de la pantalla, la capacitat per pensar disminueix. Organitza les taques, planifica, fes llistes. També pots fer exercicis mentals, trobaràs des de Sudoku i mots encreuats fins a aplicacions en línia que mesuren el teu progrés i et proposen diferents grups d’exercicis segons les teves necessitats.

Les activitats d’oci, els canvis de rutines i fomentar la curiositat intel·lectual per aprendre coses noves també afavoreixen l’activitat mental. Hi ha un gran ventall d’alternatives en funció dels interessos, gustos i possibilitat de cada persona. Pots assistir a algun curs relacionat amb la teva professió, apuntar-te a classes d’algun tema que t’interessi i que sigui diferent de la teva activitat habitual o aprendre un nou idioma.

Gaudeix també amb noves aficions que et motivin i t’estimulin: fes punt, ganxet, ceràmica, pintura, fotografia, bricolatge, aprèn a tocar un instrument o fes cant. Posa a prova els teus sentits amb nous reptes. També és interessant jugar a cartes o a jocs de taula.

Sortir i relacionar-se també és molt estimulant. Realitza activitats fora de casa, fes excursions a llocs diferents, visita exposicions, juga a petanca o fes activitats dirigides com ioga o gimnàstica, t’ajudarà també a ser una persona activa física i mentalment.

Vida social
Des de les consultes d’atenció primària el personal d’infermeria també recordem la importància de no oblidar la vida social i relacionar-se amb l’entorn. Trobar-se i organitzar activitats amb la família, posar-se al dia amb els amics o participar en actes socials com festes populars, conferències, xerrades o actes solidaris et mantindrà connectada i activa.

Recorda que no hi ha cap medicament que augmenti l’agilitat mental. Fixa la data pel canvi d’actitud i posa en forma la teva ment.

La dieta mediterrània i de proximitat, rica en fruites i hortalisses, llegums, pa, arròs, pasta, fruita seca i oli d’oliva, i amb petites porcions d’ous, peix, carns magres, i làctics és la base d’una alimentació sana i equilibrada. Però hi ha alguns aliments que ens aporten nutrients que ajuden especialment a mantenir el cervell actiu. (vegeu secció a part en aquesta pàgina).

En definitiva hem de tenir cura també de la nostra ment i de la salut del nostre cervell. Hi ha moltes activitats beneficioses.

To Top