Més d’una cinquantena de persones van passar al llarg del matí de dissabte per les activitats del primer Fòrum d’Emergència Climàtica que va organitzar la formació política Fem Viladecavalls, liderada per l’ecosocialista i exalcalde Carles Rodríguez, amb tres regidors a l’Ajuntament.
El fòrum, que pretén ser el primer d’un cicle que s’allargui en el temps, va estar dedicat a la mobilitat sostenible. Va arrencar a les onze del matí al centre cívic Paco Cano, a Can Trias, amb una taula moderada per la regidora de Fem Viladecavalls Marisa Martínez.
A la taula, dues activistes de Fridays for Future -un moviment internacional principalment estudiantil que es manifesta per reclamar accions contra l’escalfament global i el canvi climàtic- van situar el context d’emergència climàtica en què la societat està immersa i després van explicar que els joves d’arreu del planeta s’estan mobilitzant per reclamar a les institucions accions immediates.
A continuació, Marc Taulats, de la junta de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) – entitat que defensa una mobilitat més sostenible, segura i equitativa des de la seva creació el 1993- va demanar més inversió i planificació en mobilitat sostenible a la comarca i una governança conjunta d’aquests temes al Vallès.
El moment de la pausa-cafè va estar protagonitzat per productes ecològics, de proximitat i amb zero plàstics. En paral·lel al fòrum, els més petits van poder participar d’uns tallers de treballs manuals on nens i nenes van elaborar missatges a favor del canvi d’hàbits de mobilitat i construir vehicles amb materials reciclats.
La darrera taula la van protagonitzar les associacions de veïns de Can Trias, les Carenes de Can Turu, Sant Miquel Parc, el Molinot i les casetes de Can Mir.
Totes elles van coincidir en la necessitat de treballar conjuntament en algunes prioritats com és l’augment de la freqüència de pas de la línia R4 de Renfe per les dues estacions del municipi; el perllongament de la línia 5 d’autobús de Terrassa (Tmesa) fins a Sant Miquel de Guanteres (ara només arriba fins a Can Trias); els accessos en transport públic als centres de salut; i la millora de la connectivitat interna a Viladecavalls tant en autobús com a peu i en bicicleta.
Les conclusions i tancament de l’acte van anar a càrrec del portaveu de Fem Viladecavalls Carles Rodríguez, que va donar les gràcies als assistents i va manifestar la seva satisfacció per una “jornada molt profitosa de debat i propostes”. També es es va comprometre a traslladar aquestes conclusions a les institucions pertinents.
Continuïtat
Després de l’èxit d’aquest primer fòrum, la formació Fem Viladecavalls planteja fer més sobre altres temes relacionats amb l’emergència climàtica, com el consum i l’alimentació responsable o la transició energètica.
Així, la iniciativa impulsada per la formació política pretén crear un espai obert i de caràcter social per poder parlar amb experts, moviments socials, moviments veïnals i el conjunt de la ciutadania sobre la realitat de l’emergència climàtica.
Sobre el perquè de la iniciativa, Rodríguez va defensar la seva necessitat davant “la urgència de començar a prendre mesures, ja que no es tracta només d’una qüestió d’administracions, sinó que també té molt a veure amb el canvi d’hàbits de la ciutadania”.
El canvi climàtic provoca a l’any 3.500 morts prematures a Catalunya i és l’amenaça global més gran per a la salut el segle XXI.