Demà es celebra el Dia Mundial de la Ràdio, per tant no ha estat casualitat que aquesta mateixa setmana s’inauguri un nou espai permanent al mNACTEC, dedicat precisament a la Ràdio.
En aquest cas, l’estudi 17 de Catalunya Ràdio, operatiu fins ara a la seu de l’emissora de l’Avinguda Diagonal, s’ha desmantellat i s’ha traslladat al mNACTEC, "amb l’objectiu d’oferir als visitants del museu una experiència immersiva en el món radiofònic", expliquen els precursors de la iniciativa.
Com a primera entrega d’aquesta experiència s’ha emès en directe "L’apocalipsi (El matí de Catalunya Ràdio)", el concurs presentat per Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee. L’emissió ha comptat amb la presència de públic tant a dins com fora d’aquest espai. Dins l’estudi hi havia alumnes de l’IES Terrassa, i a fora, visitants del museu. Per aquesta edició especial, el concurs ha convidat el meteoròleg terrassenc Francesc Mauri i l’actor sabadellenc Marc Balaguer.
Barrejats entre el públic hi havia també la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar (que ha arribat quan l’emissió ja era ben avançada); el director de Catalunya Ràdio i dels Mitjans Digitals de la CCMA, Saül Gordillo; el regidor d’Economia Social i Innovació, Universitats, Turisme i Projectes audiovisuals de l’Ajuntament de Terrassa, Josep Forn, i el director del mNACTEC, Jaume Perarnau.
El mateix Perarnau parla d’"una confluència d’interessos. L’estudi es desmuntava i ens interessava. Ja fa ben bé un any que vam començar amb el projecte", destaca. L’estudi "complementa la nostra col·lecció de receptors radiofònics; a molt pocs llocs es pot veure com s’emet." El de Terrassa podria ser un estudi pioner dins un entorn museístic, tot i que "a Europa hi ha algun museu que també el té." La idea és que la ràdio es pugui entendre tècnicament i l’estudi pugui ser, a més, utilitzat. "La intenció és que es puguin fer tallers, amb monitors, on es pugui tenir l’experiència de creació d’un programa de ràdio", especialment pensant en l’alumnat de batxillerat i ESO.
Emissió en directe
A més a més, Saül Gordillo afegeix que està previst que l’estudi sigui utilitzat per altres emissores, "des de Ràdio Arenys de Mar ens ha demanat venir a enregistrar un programa especial", i aquesta és una possibilitat que es contempla tant per altres emissores com per programes de Catalunya Ràdio.
Gordillo també valora l’oportunitat d’acostar-se a nens i nenes i adolescents, que ara s’apropen als continguts musicals per Spotify i Youtube, però als que se’ls hi pot despertar la curiositat i captivar amb la ràdio.
El projecte té "un punt innovador per nosaltres", fins ara només s’havia cedit material per a una emissora de l’Àfrica. "Potser aquest tipus de ràdio sí vagi passant aviat als museus, ara la tecnologia és molt més lleugera i es va reduïnt el material." De fet, "des de 2017 la ràdio surt dels estudis i es transmet des de casa dels oients", per exemple, "per trencar la idea que és una ràdio nacional, llunyana, i posar-nos a prop de la gent."
L’estudi, instal·lat a la part de sota de les oficines del museu, pot ser visitat i es complementa amb una petita mostra sobre l’evolució de la ràdio, des de finals del segle XIX fins avui. En aquest apartat, es repassa els moments claus de la seva història, de la seva evolució, de la seva incidència social i s’exposen 10 objectes de la col·lecció.w