Terrassa

L’assemblea d’EUiA se suma al procés constituent d’EUCat

Terrassa va acollir dijous a la nit la primera de les assemblees territorials que es realitzaran a Catalunya per constituir la formació Esquerra Unida a Catalunya (EUCat). El gruix dels militants d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) a la ciutat donen suport al procés refundacional, després del cisma provocat per la incorporació de Joan Josep Nuet, coordinador d’EUIA a Catalunya, a les llistes d’ERC-Sobiranistes. Els crítics d’aquesta formació entenen que el partit està "segrestat" pels fidels a Nuet i impulsen una nova formació, que serà el referent de la Izquierda Unida d’Alberto Garzón a Catalunya.

La coordinadora federal d’IU ja ha donat recolzament a la creació del nou partit català i s’espera que el ministre Alberto Garzón estigui present a la clausura de l’assemblea fundacional del 29 de febrer.

Dijous, una quarantena de militants va participar en l’assemblea de Terrassa, on es va debatre el document polític fundacional de la nova EUCat. El manifest preconstituent aposta per una "Espanya plurinacional en forma de república federal" i per "trencar amb el bloqueig provocat pel processisme i l’immobilisme", comentava ahir Ivan Martos, que dijous va moderar l’assemblea local amb Eduard Navarro.

Assemblea constituent
Els militants de Terrassa participarà a finals de mes a l’assemblea nacional constituent d’EUCat amb una única esmena de caràcter formal. "Estem d’acord amb aquest primer document de mínims -explica Martos-. A l’estiu, serà el moment de debatre el document fundacional, que serà més polític".

El gruix de la militància de l’antiga EUiA a Terrassa s’ha desmarcat de l’estratègia de Joan Josep Nuet de formar coalició amb ERC. "Nuet ha trencat amb Izquierda Unida una relació històrica i amb el projecte de Catalunya en Comú -comenta Ivan Martos-. No s’entén com ha sacrificat l’organització per ser diputat, com ha perjudicat d’aquesta manera la credibilitat política d’una formació i ha compromés la dels comuns".

Martos explica que a Terrassa el partit "està cohesionat i il·lusionat" en el projecte de reconstruir el nou referent d’Izquierda Unida a Catalunya. EuCat es desplegarà pel territori en assemblees territorials.

El pròxim dia 29, l’assemblea estructurarà la formació en dos nivells: un grup promotor ampli d’unes 70 persones, que serà l’espai de decisió política i on "Terrassa estarà present", i un comitè d’organització més reduït de 12 persones, que serà l’encarregat d’executar les decisions.

EUCat formarà part del projecte de Catalunya en Comú "com espai unitari de les esquerres transformadores catalanes". La formació reivindica la seva participació en la fundació dels Comuns i defensa la incorporació orgànica de Podem a aquest espai polític.

El cas de Terrassa
A Terrassa, la pertinença d’EUiA a Catalunya en Comú encara està en litigi polític, després que a les eleccions municipals de 2019 la formació Terrassa en Comú (TEC) trenqués amb els seus socis d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i EUIA i es presentés com a únic referent de l’espai comú a la ciutat. La ruptura va deixar fora de l’ajuntament la confluència, que a 2015 havia tret sis regidors.

Ara, la militància de l’antiga EUiA a la ciutat veu en el procés refundacional d’EUCat i amb el seu clar compromís amb el projecte dels Comuns una nova oportunitat per "intentar reunificar les esquerres de cara a les properes municipals". Tot i que van concórrer separats el 2019, els representants locals de TeC, d’ICV i d’EUiA no han deixat de coincidir al consell nacional de Catalunya en Comú.

Respecte a les possibles aliances en unes virtuals eleccions autonòmiques, Martos explica que el gest de Nuet no ha de condicionar un futur pacte de govern amb els republicans. "L’objectiu és trencar el bloqueig del processisme i l’espanyolisme-comenta Martos-. Per nosaltres la millor opció seria un tripartit amb el PSC, però no ens tanquem a cap opció".

To Top