Terrassa

El 75% dels edificis està en mal estat

A Catalunya, només un 25% de les façanes i cobertes es troben en bon estat. Això afirma un informe per a SENSEDI, una companyia tecnològica, fet pel Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB). Més de mig milió d’edificis destinats a habitatges a Catalunya haurien d’haver avaluat el seu estat al 2020.

Les cobertes i les façanes presenten la major part de les deficiències de conservació del parc edificat de Catalunya. La falta d’inversions en el manteniment dels immobles residencials provoca que el parc edificat català es trobi "en una situació problemàtica". La creació d’un "passaport de renovació de l’edifici" amb un full de ruta sobre les actuacions de rehabilitació a llarg termini estimularia "un millor rendiment energètic", assegura l’estudi. Les façanes i les mitgeres, seguides de les cobertes, les instal·lacions i les estructures són els elements amb un percentatge més alt de deficiències. Això diu "L’informe del manteniment del parc edificat residencial a Espanya".

D’acord amb les dades del Ministerio de Fomento sobre les obres de rehabilitació a Catalunya, "la major part de les intervencions es realitzen a les cobertes (29,5%), seguides de les façanes (25,9%), i fonamentacions (21,7%)". A Catalunya, segons els informes realitzats per aparelladors i arquitectes tècnics sobre les visites d’inspecció, les façanes i les cobertes són els elements més deteriorats (només un 25% es trobaven en bon estat), deixant en un segon terme l’estructura, sanejament i les instal·lacions (entre un 50% i un 60% es trobaven en bon estat).

Examen
"Si bé és obligatori a Catalunya superar un examen que certifiqui l’estat de conservació i seguretat dels edificis amb més de 45 anys (les Inspeccións Tècniques d’Edificis), la realitat és que la falta d’inversions preventives per a conservar i mantenir els edificis residencials ha provocat que el parc edificat es trobi en una situació problemàtica, que s’agreuja amb l’envelliment natural dels edificis", explica Borja Ribas, director d’Operacions de SENSEDI.

Molts incidents han estat recollits al Cornisómetro, un treball de recopilació d’accidents que en dos anys ha constatat més de 1.500 accidents, sent Andalusia, Castella i Lleó i el País Basc les regions amb més accidents publicats. Analitzant els elements afectats, l’estudi per a SENSEDI assenyala que, segons el Cornisómetro, un 40% dels incidents ha afectat a les façanes; un 25% a les cornises; un 24% es deu a l’esfondrament d’elements o edificacions completes i un 11% correspon a altres elements.

La falta de manteniment és l’origen de nombrosos incidents que poden derivar en greus accidents per a les persones "sense que els propietaris percebin que és la seva responsabilitat mantenir les construccions i els edificis en condicions correctes de seguretat i salubritat", assenyala Ribas. A Catalunya hi ha 1.177.321 edificis d’habitatges, 485.099 amb més de 50 anys.

To Top