Començant pel títol que encapçala aquest article, voldria explicar-vos un projecte que hem dut a terme enguany a la meva escola, l’Airina, una escola petita, familiar, acollidora, però, per a mi, una gran escola.
El repte va començar gràcies a l’impuls de la Institució Familiar d’Educació, empresa a la qual pertany Airina, juntament amb altres tretze centres. Des d’allà ens van motivar a fer projectes solidaris a les nostres escoles, liderats pels propis joves d’ESO, seguint la metodologia Aim for Change, que facilita als joves creure que els seus propis reptes són possibles per canviar el món.
Nosaltres, a l’Airina, només tenim alumnes fins als 12 anys -de moment!-, és a dir, no tenim joves de 13 a 16 anys. Però la direcció de la nostra escola es va il·lusionar amb el projecte i va animar tot el professorat a participar-hi.
Així doncs, ens vam embarcar en el projecte; calia trobar un lloc a Terrassa que tingués unes necessitats que alumnes de 12 anys poguessin cobrir sense que l’impacte fos massa exagerat per a la seva edat. De seguida ens va venir la idea dels avis, ja que són una població molt estimada pels nens i nenes. Vam plantejar el tema als alumnes de 6è i va sorgir la idea de la Creu Roja de Terrassa. Ens havíem posat en contacte amb la Candy, responsable de les activitats que la Creu Roja fa al centre cívic Ca n’Aurell. Des del primer moment es va mostrar molt disposada i engrescada amb el tema i ens ha ajudat en tot.
I sí, les alumnes van triar un lema per al projecte: “Els avis no són invisibles”. Quanta raó que tenen. Les nenes -a 6è només tenim nenes- van un divendres al mes al centre cívic a fer una activitat conjunta amb els avis. El primer dia els van anar a conèixer i hi van fer una primera presa de contacte. A partir d’aquell dia, la tutora i la mestra de plàstica les ajuden a preparar activitats per als avis per tal de treballar la memòria. Les nenes s’encarreguen de preparar el material necessari i d’adequar-lo a les necessitats que tenen aquestes persones grans.
Però no només volem fer-ne ressò amb les nenes de 6è. Volem que a tota l’escola es visqui el projecte i és per això que vam fer un Open Class d’avis per a tots els de l’escola. Tenim altres activitats pensades per dur a terme al llarg del curs i així afavorir i potenciar la relació avis-néts.
Està essent un projecte molt important. Important per a les nenes, perquè creixen en valors com el respecte, l’empatia, la responsabilitat, la cooperació, la sensibilitat, l’ajuda mútua€ Important per a les mestres, que veiem com els nostres alumnes posen a la pràctica la “teoria” de tota la formació en valors que els oferim i perquè és necessari crear per a ells un espai on poder desenvolupar la seva solidaritat, on plasmar-la en un entorn diferent de l’escolar. És bonic veure com aquella nena que a l’escola es mostra reservada o tímida amb els avis té una iniciativa desbordant. Important per a les famílies, perquè el que aprenen les nenes fent aquesta activitat ho apliquen als seus propis avis a casa seva. I important, també, per a la societat, perquè mai s’oblidi que la gent gran és una gran gent, i que es mereix tota l’atenció i l’estima que puguem donar-los. Tant de bo els adults ho visquem amb la mateixa intensitat amb què ho fan aquestes nenes de 6è de l’Airina!
Gràcies, Institució Familiar d’Educació; gràcies, Airina; gràcies, Creu Roja de Terrassa (val a dir que tenen uns voluntaris magnífics i exemplars treballant-hi); gràcies, nenes de 6è de Primària, i, sobretot, moltes gràcies a tots els avis i àvies de Terrassa per ajudar a créixer els nens i nenes en valors.