GentDT

El gegant del vídeo bufa 15 espelmes

Avui dia, a qualsevol persona que preguntem pel carrer sabrà què és YouTube i ens citarà alguns dels vídeos que ha visionat darrerament. Però fa quinze anys, als orígens, es podien comptar amb els dits de la mà els qui havien sentit el nom d’aquesta xarxa social de vídeos en línia, la tercera més seguida després de Google i Facebook i fenomen mundial.

En el dia dels enamorats, tres antics empleats de la firma PayPal -Chad Hurley, Jawed Karim i Steve Chen- van registrar els drets del seu invent: un lloc web per compartir vídeos domèstics amb el nom de YouTube. El naixement de la marca té tres dates clau: el registre del domini, el 14 de febrer; la publicació del seu primer vídeo a la Xarxa, el 23 d’abril (Sant Jordi i un altre dia dels enamorats) i el seu llançament oficial, el 15 de desembre, com recorda l’agència Efe.

Però, qualsevol que sigui el punt de partida que triem per a l’inici d’aquest viatge la destinació va ser la mateixa: convertir-se en un dels gegants de la Xarxa. I no es van equivocar perquè quinze anys després YouTube arrossega més de 1.000 milions d’usuaris mensuals que pugen més de 300 hores de vídeo per minut a la plataforma.

Un negoci amb molt potencial que Google ja va intuir ben aviat, comprant YouTube l’any següent a canvi de 1.650 milions de dòlars.

Chad Hurley, Jawed Karim i Steve Chen van ser tres visionaris que quan van activar el domini YouTube van descobrir que l’empresa anava més enllà d’una iniciativa domèstica. L’aventura va arrencar a Sant Bruno (Califòrnia) durant un sopar, quan els tres companys de treball de PayPal van voler superar la seva frustració per no poder compartir vídeos. YouTube es va forjar al garatge d’una casa, la de Hurley.

Tot va començar amb un clip de 19 segons. Una testimonial visita de Karim a un zoo. "Me at the zoo" ("Yo en el zoológico") es va convertir en el primer curt que pujava a un lloc a internet, del que ningú havia sentit a parlar. La seva curta durada i la seva presentació informal suggerien poca cosa del que significaria la bogeria dels vídeos en línia que es produiria dècades després.

"Havien creat un lloc web per poder pujar i veure els vídeos de les seves festes però els cofundadors van veure com ràpidament el web creixia i generava moltes publicacions de molts usuaris", recorda a Efe el professor universitari d’Enginyeria Informàtica, Heli Sulbarán Luzardo.

Poc després d’obrir de manera limitada, el maig del 2005, aquest lloc web ja atreia uns 30.000 visitants per dia i quan es va llençar oficialment, al desembre, ja registrava més de dos milions de visualitzacions diàries. Al 2006, assolia l’esfereïdora xifra dels 25 milions de visionats.

La clau del seu èxit a escala planetària és que permet la possibilitat d’allotjar vídeos personals de manera senzilla. No obstant això, "YouTube ha passat de ser una simple plataforma de ‘penjar vídeos a internet’ a ser el portal més gran al qual només Facebook pot igualar en quantitat d’usuaris. Amb les descàrregues als mòbils assoleix una audiència superior a la de qualsevol cadena de televisió", remarca Heli Sulbaràn a Efe.

Grans companyies
Després que l’empresa Nike col·loqués un anunci protagonitzat per Ronaldinho, les grans companyies van començar a sentir-se atretes per YouTube. I el novembre del 2006 Google va completar l’adquisició del web de vídeos en línia. En el moment de la compra es visualitzaven a YouTube 100 milions de vídeos i diàriament s’hi afegien 65000 vídeos nous.

La Xarxa social de vídeos més gran del mercat digital, la màquina de la fama instantània i global, es va transformar a una velocitat vertiginosa en un gegant de la indústria de l’entreteniment.

Amb la finalitat de treure rendiment al negoci, Google va obrir YouTube al mercat publicitari i les produccions es van professionalitzar amb el naixement dels "youtubers", usuaris populars i influencers que han fet dels seus vídeos una font d’ingressos. Els youtubers introdueixen i comparteixen vídeos atractius sobre una temàtica, en un canal propi. N’hi ha que han guanyat una fama internacional i són font d’informació i de diversió dels nadius digitals. Guanyen fama i diners i capten milions de seguidors i de subscriptors.

Amb el lema "Broadcast Yourself" ("Transmet tu mateix") YouTube és quinze anys més tard, un mitjà de difusió global de vídeos, alguns d’ells "virals".

Però no tot han estat flors i violes per a aquesta gran companyia. L’exorbitant trànsit en aquesta xarxa li ha ocasionat molts problemes, com ara haver de renovar els equips informàtics i incrementar la capacitat de connexions de banda ampla a internet. També va haver d’afrontar demandes a causa dels drets d’autor del material audiovisual i musical que els usuaris pujaven a la xarxa. Se li va atribuir la censura de material i també se’l va acusar de difondre continguts inadequats. Per reduir el risc de més contenciosos Google va negociar amb companyies d’entreteniment el copyright i va eliminar desenes de milers d’arxius amb drets d’autor.

Qui diria, quinze anys després, que aquesta plataforma generaria tants canals i especialistes? "Als inicis no teníem molt clar què estàvem fent ni com s’havia de fer. Jo tenia 33 anys però la majoria de youtubers eren joves sense massa preparació. Sentíem que no hi havia límits perquè ningú sabia on eren. Vam anar construint el nostre propi camí sense saber-ho", relata el terrassenc Roc Massaguer, youtuber amb el canal per a gamers Outconsumer.

La periodista especialitzada en xarxes socials Mariola Dinarès ha seguit a YouTube des del principi i veu amb sorpresa com l’oferta s’ha diversificat, amb "divulgadors de treballs manuals, receptes de cuina, fisioteràpia o interiorisme fins a més atrevits que fan reptes i expliquen el seu dia a dia amb el fenomen ‘Draw my life’, els de ciència i ara el boom de canals de maquillatge, nens i nenes ensenyen joguines etc…", indica.

A la Mariola Dinarès l’influencer que més la sorprèn és el youtuber amb més seguidors de parla hispana: El Rubius. "Ara s’ha refugiat a Twitch i no publica tants vídeos, però té el do de la comunicació: sap fer el to, el ritme i l’edició adequada per mantenir-te fins al final de la història".

Bon producte
Està clar que darrere de cada treball professional, "els youtubers fan una feinada d’edició. Per tenir èxit han de fer un bon producte i no és fàcil", reconeix la Mariola Dinarès. I cita a l’Alec Molon, "que ha fet un impressionant resum de l’any a YouTube amb cameos dels protagonistes i diu que li ha suposat 3 mesos de feina", concreta.

Un altre fenomen a la xarxa són els Mashups de vídeo o videjòqueis que barregen més d’una cançó amb so i imatge per crear un nou videoclip i un nou tema.

"Ara l’èxit de l’entreteniment és a Tik Tok, una plataforma que permet editar vídeos curts de forma molt àgil. Youtube s’ha d’adaptar a aquesta rapidesa", diu la Mariola Dinarès.

Quin és el futur d’aquesta plataforma? Roc Massaguer creu que "trigarà molt a perdre la seva posició predominant com a difusora de vídeos, si és que mai la perd. El seu gran repte és decidir si vol deixar el seu rol per passar a ser un portal com Netflix o Amazone Prime o bé ser com Instagram".

Caldrà veure si vol mantenir la seva fortalesa amb els youtubers, la seva raó de ser. Per molts anys!

To Top