Diners

Les pimes han d’abraçar el món digital si volen ser competitives i sobreviure

El futur passa per les noves tecnologies i qualsevol sector de la indústria s’ha d’adaptar si vol continuar sent competitiu, sosté Matilde Villarroya, directora general d’Indústria de la Generalitat, que ahir va presentar el programa ProACCIÓ 4.0, de la Generalitat, en el centre tecnològic egarenc Leitat. Aquesta és una nova iniciativa del Govern per impulsar la transformació digital entre les petites i mitjanes empreses de qualsevol sector de Catalunya, amb la intenció d’ajudar, tant en l’àmbit econòmic com d’assessorament, a 1.000 pimes en els pròxims quatre anys. “Entenem que des de l’administració el que hem de fer és donar suport a aquestes pimes perquè entenguin que el futur implica innovar i l’eina principal són les noves tecnologies”, afirma Villarroya. L’acte va comptar amb la participació del vicepresident executiu i Ceo de Leitat, Joan Parra, el president de la Cambra de Comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, el president de Pimec Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, i el director de la Fundació Cecot Innovació, Abraham Arcos. Durant la jornada es van exposar també els casos pràctics de les empreses d’IMC Toys, Fluidra i Letitat.

Aquest programa (articulat per la Direcció General d’Indústria a través d’Acció) actua com la finestreta única a Catalunya per sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. En total, es preveu que en els tres anys vinents 1.000 empreses catalanes utilitzin els serveis i programes d’aquesta nova iniciativa, derivada del Pacte Nacional per a la Indústria, tot i que va més enllà del seu mandat.

Amplia col·laboració
El programa compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, Pimec i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Té com a destinataris des de les pimes que encara no s’han plantejat començar el procés de transformació tecnològica fins a les que ja estan duent a terme inversions en aquest camp. Així, el programa ProACCIÓ 4.0 posa a disposició del teixit productiu català un conjunt de serveis, línies d’ajut, finançament i actuacions d’àmbit local i internacional i de connexió amb l’ecosistema. L’objectiu és sensibilitzar l’empresa, facilitar-li l’elaboració d’una diagnosi, la preparació d’un pla d’actuacions i la implantació dels processos de transformació tecnològica. Villarroya assegura que “aquesta quarta revolució industrial afecta a totes les empreses, de tots els sectors, ubicacions i dimensions, per la qual cosa les pimes no poden perdre el tren”.

El repte és sensibilitzar a l’empresa, facilitar-li l’elaboració d’un diagnòstic, la preparació d’un pla d’actuacions i la implantació dels processos de transformació tecnològica. El programa ProACCIÓ 4.0 agrupa totes les iniciatives d’Acció en l’àmbit de la indústria 4.0, com pot ser l’organització de missions internacionals (per exemple a la més important del món d’aquest sector, la Hannover Messe que se celebra a Alemanya l’abril de l’any vinent), jornades de marketplace per posar en contacte oferta i demanda o un curs d’indústria 4.0.

To Top