Terrassa

Ofensiva municipal per a donar ús als solars en mal estat

Posar fi a la imatge de solars buits, plens de brutícia i matolls o amb rates i donar-los un ús ciutadà, com a aparcament, hort urbà, cooperativa d’habitatges o habitatge públic. La regidoria d’Urbanisme posa en marxa una ofensiva per acabar amb les finques urbanes en mal estat i ho fa via pressió punitiva. "La llei obliga als propietaris a mantenir els solars en correctes condicions – comenta Carles Caballero, regidor d’Urbanisme-. Intentarem mobilitzar aquestes propietats per donar-les un ús i ho farem via disciplina urbanística".

L’any 2013, en el moment del crac de la construcció a la ciutat, la regidoria de Medi Ambient va quantificar en dos-cents el nombre de solars privats en desús fruit de la punxada immobiliària, als que calia sumar 8 propietats més de titularitat municipal. Set anys després, un informe d’inspecció elaborat pels serveis tècnics del servei d’Urbanisme duplica amb escreix aquell cens.

En aquest moment hi ha un total de 430 solars al centre i als barris de la ciutat: 300 privats i 130 públics. Molt d’ells estan en correcte estat de manteniment i altres presenten un estat d’abandó que ja ha donat peu a l’apertura d’expedients de disciplina urbanística.

Durant l’any 2019 s’han tramitat 116 expedients en què, mitjançant ordres d’execució, s’ha requerit als propietaris la neteja dels solars per manca de manteniment o conservació. Durant la tramitació d’aquests procediments s’han imposat multes coercitives per un import de 91.600 euros i s’han girat taxes corresponents a l’inici de la tramitació dels expedients per valor de 34.445,67 euros.

En la majoria dels casos els titulars dels solars buits i en mal estat de manteniment són persones jurídiques, principalment entitats bancàries, societats vinculades, fons voltor o empreses. En total s’han tramitat 78 expedients a grans tenidors.

En paral·lel, també es tramiten expedients d’ordre d’execució que requereixen a persones físiques la neteja de les seves propietats. Al llarg de 2019 es van tramitar 34 expedients amb particulars com a propietaris dels solars buits.

L’esclat de la bombolla immobiliària, però, continua estant darrere de la situació de deixadesa en què es troben algunes d’aquestes finques a l’interior de la ciutat.

La majoria dels titulars expedientats van sol·licitar en el seu moment una llicència d’obres per a construir una edificació de nova planta que requeria l’enderroc de l’antiga edificació i, un cop executada la demolició, no hi va haver recursos per executar la promoció.

La manca de finançament per aquestes edificacions de nova planta "ha derivat que, en aquest moment, molts solars estiguin en mans d’entitats bancàries", afirmen fonts municipals.

Oferta de conveni
La regidoria d’Urbanisme ha intensificat la tramitació d’expedients de disciplina urbanística amb la intenció que els propietaris reaccionin i s’avinguin a millorar l’estat dels solars buits en males condicions i, en alguns casos, "explorar la possibilitat de possar-los en valor", apunta Carles Caballero. "La voluntat és fer un clivatge dels més interessants per donar-los un ús i fer una pre-sel·lecció de cinc per començar a treballar".

L’Ajuntament explora la via del conveni amb la propietat "en règim de cessió d’ús. L’Administració es faria càrrec de la propietat "per uns anys, assumiria l’adequació i promouria la nova utilitat". A aquesta preselecció, afirma Caballero, Urbanisme té en compte, per exemple, "la necessitat d’un aparcament públic al barri de Can Palet".

A partir d’ara comença la feina de localització dels propietaris, la concreció de les alternatives d’ús i la tria de projectes.

Al Pla de Govern de l’executiu bipartit (TxT-ERC) hi ha la promoció d’habitatge públic i de pisos de lloguer a preus assequibles, així com a l’oferta d’alternatives que afavoreixin l’emancipació juvenil a la ciutat.

Caballero insisteix en el fet que els futurs usos dels solars buits estan per definir, però apunta com a possibilitat la d’impulsar cooperatives d’habitatge, horts urbans, espais per a passejar gossos, aparcaments. La idea és obrir els solars i donar-los un ús ciutadà".

Via denúncia ciutadana
En l’origen dels expedients que es tramiten als propietaris dels solars buits en mal estat està, en un 50 per cent dels casos, les denúncies de particulars. Els veïns de les finques pateixen les conseqüències de l’acumulació de vegetació, brutícia o d’insalubritat d’algunes d’aquestes finques i són els primers a donar la veu d’alarma davant les autoritats municipals. L’altra meitat dels expedients de disciplina urbanística responen als informes d’inspecció elaborats pels serveis tècnics d’Urbanisme.

Les sancions oscil·len entre els 300 euros i els 3 mil euros, en funció de la gravetat de la infracció. Si la situació del solar comporta risc per a la seguretat de les persones i la propietat no respon als requeriments, l’Ajuntament pot actuar per via executiva i girar posteriorment al titular la factura dels treballs.

To Top