Terrassa

“El disseny industrial té sortides al mercat laboral molt potents”

La vella i nova (perquè s’ha renovat en el temps) Escola Municipal d’Art segueix oferint estudis d’art i disseny des de la primera planta del Vapor Universitari al carrer de Colom. Centre de referència a la ciutat i per la seva formació especialitzada, compta amb un equip de professors de nivell que ensenyen i comparteixen el seu coneixement amb els seus alumnes. Hem parlat amb Enric Saiz, dissenyador industrial i professor del cicle de Disseny d’elements per l’espectacle de l’escola. Saiz col·labora des de fa tres anys amb el Concurs de Dibuix de Nadal d’aquest diari fruit de l’acord que hi ha amb el centre municipal. Gran apassionat de la seva feina, assegura aquests estudis són molt atractius i que tenen força sortida laboral.

Des de quan forma part de l’Escola Municipal d’Art?

Em vaig incorporar l’any 2005 i actualment estic al cicle de Disseny d’elements per l’espectacle. És un dels cicles de la família del disseny que vam estrenar fa uns anys.

Hi ha demanda laboral?

I, tant. I puc parlar amb causa perquè jo m’hi dedico professionalment. Tenim una empresa, que es diu 27 Lletres, amb la meva esposa, i just ara acabem de resituar-nos a Terrassa. És un perfil professional que té molt bona sortida laboral perquè hi ha una indústria molt potent. Estem parlant, per exemple, d’empreses que van des de la Fura dels Baus (ara mateix hi tenim un estudiant ) fins a les que gestionen parcs temàtics.

El ventall és molt ampli

Sí, perquè aquests estudis formen un perfil artístic i tecnològic. Pots treballar en teatre, cine, animació, videojoc però també en dramatització d’espais, museografia…. És formació artística i tècnica; és a dir que aprens a usar les noves tecnologies per dissenyar.

Els alumnes fan pràctiques?

Actualment tenim vint empreses en actiu i alguns dels nostres alumnes han tingut la possibilitat de quedar-se a treballar. Estem orgullosos del resultat. De fet, és un cicle molt orientat a posar en pràctica els coneixements. I nosaltres ho activem i en donem projecció tant com podem. A Terrassa col·laborem sempre que podem. Per la Fira Modernista vàrem treballar construint una cuina modernista i la màquina del temps. També hem fet coses pel Museu Nacional de la Ciència la Tècnica (Mnactec), Festival Elixir i per espectacles d’òpera amb Miquel Gòrriz, de Terrassa, entre d’altres. I fora d’aquí, amb el Festival de Llum i Foc d’Olot i la Fira Nice One amb el projecte House of Medan. Estem satisfets. I els alumnes també perquè poden treballar amb projectes reals.

Vostè compagina la feina de docència amb la de dissenyador professional i empresari.

Sí i fa poc que la nostra empresa, 27 Lletres, s’acaba de traslladar a Terrassa. De fet, hem estrenat l’any 2020 amb nova seu en aquesta ciutat. Estem davant del Parc de Vallès i compartint una nau industrial amb altres empreses del sector com Bermac.

Què ofereix 27 Lletres?

Dissenyem i produïm lletres per esdeveniments de tota mena, també per tendes i espais comercials i rètols. Treballem, per citar alguns exemples, per festivals com el Vida, el Cruïlla, Primavera Sound… I també ens cuidem pel posicionament a les xarxes socials.

Hi ha demanda d’encàrrecs de disseny?

Ara, després de temps convulsos, estem en un moment dolç, bo. Treballem per clientes de mitjanes i grans empreses. De fet, fa temps no teníem pensat creat una empresa de disseny. Quan la crisi, la meva dona, Marta Montes Quirce, es va queda sense feina (feia museografia en una empresa) va començar fent lletres de petit format de fusta policromada en una petita tenda al Mercantic de Sant Cugat.. Més tard m’hi vaig afegir jo. En tres anys van passar d’un establiment de 20 m2 a un de 200 m2. De seguida ens va urgir créixer en volum i clients i hem anat evolucionant fins avui.

Quan es va interessar pel dibuix i el disseny?

De molt petit se’m donaven els treballs manuals; dibuixava i pintava bé. I no vaig perdre mai la inquietud. I vaig anar enfocant el meu camí cap aquest sector. Estic graduat en Belles Arts i en Disseny Industrial, raó pel que puc desenvolupar el meu vessant artístic a diferents àmbits; des de la docència (també dono classes a l’Instituto Europeo de Desing, IED a Barcelona) i com a professional. De fet, en els meus inicis havia treballat en molts estudis i empreses; les més conegudes Nutrexpa, Puma, Smoking, Ferran Adrià, Vivia….

I també fa obra personal?

No he perdut la vena romàntica. M’agrada l’art figuratiu i segueixo fent quadres i escultures. L’any passat vaig participar en una col·lectiva a Sabadell relacionada amb la geografia i l’art. I ara estic preparant una obra sobre les cartes de naips i l’organització social, que espero poder presentar a Terrassa. Em faria molta il·lusió.

To Top