Terrassa

L’àrea de vianants al Vapor Gran es retarda al maig 

L’equip de govern ha decidit trepitjar el fre de la seva “revolució verda” al centre de la ciutat. La vianalització de carrers al Vapor Gran, la zona del Passeig del Comte d’Ègara i la Seu d’Ègara es farà ara de forma esglaonada al llarg d’aquest any. Les queixes per la manca de comunicació prèvia, la logística que impliquen els canvis que es pretenen i la necessitat de donar temps als ciutadans perquè es vagin acostumant als nous itineraris ha portat a l’executiu local a endarrerir les noves mesures de mobilitat.

En cap es tracta de fer marxa enrere, puntualitza la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares. L’únic que canvia és el calendari d’implantació de les noves àrees de vianants, que vindran a sumar-se a l’actual illa del Centre. Els carrers on es prohibirà la circulació de vehicles motoritzats, incloses les motos, per crear àmplies zones per a vianants són els mateixos que es van anunciar el passat setembre. I l’objectiu de “reduir al màxim el trànsit de pas” i duplicar l’espai per a vianants continua igual de ferm que fa uns mesos.

Ara bé, ja no serà aquest mes de gener quan entrin en vigor les noves àrees de vianants, com es va explicar en un primer moment. El nou calendari amb què treballa Mobilitat és iniciar al maig la vianalització de carrers al sector del Vapor Gran i deixar per més endavant, dins d’aquest mateix any, la prohibició de la circulació a la resta d’àrees previstes, com la zona del Passeig del Comte d’Ègara, alguns carrers de la Seu d’Ègara i alguns del sector del Vapor Ventalló.

Al maig, per tant, la idea és que es tanqui a la circulació de cotxes els carrers del Vall, Sant Domènec, la Rutlla, Portal Nou i alguns trams dels carrers Col·legi, Cisterna, Sant Francesc, Sant Genís i l’Era (veure mapa adjunt, color lila). Un tram de Portal Nou, entre els carrers de Miquel Cases i de l’Església, es reurbanitzarà per convertir-lo en una via de plataforma única, com ja ho és la resta del carrer.

Avinguda de Jacquard
També serà el maig quan s’incorporin a l’illa de vianants del Centre el portal de Sant Roc (un cop rehabilitada la coberta del pàrquing) i els carrers d’Iscle Soler, del Forn i Cisterna. L’àrea de vianants del Passeig del Comte d’Ègara (de color blau al mapa) no s’implantarà en aquell moment, però sí una de les mesures previstes en aquest àmbit, com és la supressió d’un carril de circulació al pont de l’avinguda Jacquard. Es deixaran dos carrils d’entrada a MútuaTerrassa (un serà exclusiu pels autobusos i els serveis de l’hospital) i un carril de sortida en direcció al campus universitari.

Les restriccions viàries afectaran a tots els vehicles de motor, excepte els desplaçaments dels residents i d’aquells que tinguin pàrquing a les zones afectades, els serveis municipals i d’emergències, els autobusos, els taxis, les bicicletes i els patinets. L’accés als pàrquings també estarà garantit; això sí, per determinats itineraris. No s’hi podrà circular per qualsevol carrer per entrar o sortir dels aparcaments.

Les operacions de càrrega i descarrega també estaran permeses. De fet, l’equip de govern ampliarà els horaris. Les dues franges horàries actuals passaran a ser tres en incorporar-se una nocturna. Els camions podran accedir a les zones restringides entre les 7 i les 11 hores, entre les 13.30 i les 16.30 hores i entre les 20.30 i les 22 hores. La franja nocturna no es podrà fer servir els caps de setmana per l’afluència de vianants durant els dissabtes i diumenges. Els vehicles elèctrics tindran més permissivitat, podran fer la càrrega i descàrrega de 7 a 22 hores.

Els serveis de Mobilitat han classificat les diferents zones de vianants per colors. Aquests colors seran els mateixos que tindran les targetes que es repartiran entre els residents de cada àmbit i entre qui tingui aparcament en la zona, i els donarà dret a circular-hi. L’actual targeta rosa de l’illa històrica entorn de la Plaça Vella passarà a ser de color vermell, tot i que les dues conviuran durant un temps per tal de fer un relleu progressiu.

Les targetes seran crucials per controlar l’accés a cada àrea. A diferència de l’illa de vianants actual, que funciona amb pilones, el control a la resta d’àrees es farà mitjançant càmeres. Però això no serà immediat. Els primers mesos, les targetes, que han de col·locar-se visibles al parabrisa, seran l’indicador que servirà a la Policia Municipal per controlar l’accés. Al principi no es multarà, però les sancions s’acabaran imposant.

20 invitacions a l’any
Els residents de les zones afectades per la vianalització disposaran de quatre targetes de forma permanent per poder accedir a l’àrea on viuen o on tenen l’aparcament. També disposaran d’un màxim de 20 invitacions al llarg de l’any perquè altres familiars, amics o qui ells vulguin puguin entrar a la zona de baixes emissions. Per disposar d’aquests permisos, hauran de sol·licitar-los prèviament. En un futur, s’espera disposar d’una aplicació mòbil per agilitzar aquests tràmits.

Mobilitat començarà en les properes setmanes amb tota la logística que implica aquest procés: la generació del llistat d’afectats pels nous talls, l’enviament de les cartes, la preparació dels distintius i el seu repartiment (no sé sap si es farà a través de les oficines d’atenció al públic o amb algun altre sistema), entre altres preparatius.

Un dels primers tràmits que han de fer els serveis municipals és el de publicar l’expedient d’aquesta regulació viària, on queden estipulades les noves condicions de circulació i els drets dels afectats. Es disposarà d’un temps per fer al·legacions.

Un dels aspectes que es vol millorar i que ha portat a aquesta implantació gradual de les àrees de vianants és la comunicació. A l’agost, les reunions amb veïns i comerciants afectats pels nous talls que es van aplicar al centre històric, arran del tancament del pàrquing del portal de Sant Roc, es van celebrar amb posterioritat als talls i van generar queixes i molts dubtes. Ara, assegura Melgares, es faran sessions informatives amb anterioritat i obertes a tothom. La regidora explica que des que es van anunciar els canvis “s’han atès queixes i explicat detalls que generaven malestar” i és per això, i pel calat d’aquesta “revolució viària”, que s’ha considerat més “prudent” fer una aplicació progressiva.

To Top