Terrassa

Un viatge en “el granota” per celebrar un segle del tren de baix

Terrassa celebra els cent anys de l’arribada a la ciutat del Tren de Baix, els populars "Catalans" de Ferrocarrils. Ho fa amb una àmplia agenda d’activitats que incorporarà un atractiu especial coincidint amb la celebració de la Fira Modernista, el cap de setmana dels 9 i 10 de maig.

FGC posarà en circulació un tren històric de la sèrie 400, conegut com "el granota" pel seu característic color verd i les rodones llums frontals. El convoi circularà entre Les Planes i Terrassa i la ciutadania -vestida o no amb indumentària modernista- podrà pujar per gaudir d’un viatge en el temps.

"Es conserva un sòl tren ‘granota’ de l’original", va explicar ahir el president del Club Ferroviari de Terrassa, Ildefons Argemí, que va presentar el programa d’actes acompanyat del regidor de Turisme, Pep Forn, i la regidora de Cultura, Rosa Boladeras. "La sèrie va ser construïda a Sarrià a partir de trens anteriors i van entrar en circulació els anys cinquanta. En el seu moment van suposar una gran innovació".

Ferrocarrils de la Generalitat s’ha bolcat en la celebració del centenari de l’arribada del Tren de Baix. Coincidint amb la Fira Modernista programa també exposicions commemoratives a les estacions de Terrassa i una conferència de Joan Carles Salmerón, cronista de FGC, al mNACTEC.

Exposició virtual
La celebració dels cent anys de l’arribada de "Els Catalans" a Terrassa inclou xerrades, exposicions, conferències, tant a la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat com a diferents equipaments.

Una de les més destacades és l’exposició virtual "El Tren de Baix. 100 anys a la fotografia", de Montserrat Cuyàs. La mostra és una selecció de fotografies de l’Arxiu Municipal de Terrassa que repassa, en format electrònic, el segle d’existència de l’estació i del Ferrocarril dels Catalans a Terrassa. L’exposició s’inaugurarà el pròxim 13 de febrer amb una conferència de Jordi Orta, membre del Club Ferroviari de Terrassa. El professor de la UPC parlarà del passat i del futur de les infraestructures del transport al Vallès Occidental.

Entre febrer i maig el Musèu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya acollirà l’exposició "40 anys de Ferrocarrils de la Generalitat", un recorregut pels orígens i els anys d’història de l’operadora catalana.

El Tren de Baix i la seva arribada a Terrassa protagonitzen també l’audiovisual que el dia 11 de març es projectarà al local del Club Ferroviari de Terrassa (Passatge Venècia,2) i la xerrada programada el 16 d’abril a la Casa Alegre de Sagrera. El ponent serà el fotògraf i cronista Rafael Aróztegui.

El gruix de les activitats en commemoració del centenari del Tren de Baix es concentraran a les biblioteques de la ciutat. La BCT farà una tria de novel·les, còmics i cinema ambientats en viatges en ferrocarril, i la biblioteca del districte 3 acollirà el dia 4 de febrer una conversa amb l’escriptor Xavier Moret sobre el seu llibre "Doctor Pearson:l’home que va portar la llum a Catalunya". A la reste de biblioteques es programen tallers infantils i per a adults i mostres de llibres.

Barcelona, més a prop
L’arribada de "Els Catalans", el 29 de desembre de 1919, "va servir per apropar la ciutadania a la capital", va comentar ahir Pep Forn, que va recordar que va ser l’Associació Anònima Tividabo qui va fer la proposta el 1908", en ple modernisme, tot i que no es va concretar fins al 1919. "La primera estació s’havia projectat al Doré, tot i que finalment la van construir més amunt". El regidor va afegir que l’ajuntament de l’època "havia proposat que el tren parés a la Plaça Vella". No ho va aconseguir. L’estació d’Els Catalans va anar a terra el 1986, amb el soterrament de la línia.

To Top