Diners

L’alça de certificats d’origen avala la bona evolució de l’exportació

Els certificats d’origen tramitats per la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa i les sol·licituds a través del seu servei de tramitació online van continuar creixent el 2019. L’entitat va tramitar 13.981 certificats d’origen i legalització de documents de caràcter comercial per a operacions comercials internacionals. Aquesta xifra suposa un increment del 3% amb relació al 2018 i demostra la continuïtat de l’evolució positiva de l’activitat internacional de les empreses de la demarcació.

En aquest sentit, des de l’any 2012 fins al 2019, la Cambra ha incrementat un 43% l’expedició de documents d’exportació fora de l’àmbit de la Unió Europea (UE) a través del seu servei especialitzat en l’assessorament i tramitació vinculada a expedicions comercials, emissió de certificats d’origen i legalització de documents d’exportació, que donen cobertura a un total de 130 països de tot el món.

El certificat d’origen, considerat el "passaport econòmic" de les mercaderies, ja que n’acredita l’origen d’aquestes, és requerit per l’administració duanera dels països de destí. Aquest es pot tramitar a la Cambra de Terrassa, entitat facultada per a l’emissió i expedició d’aquests certificats, tant de manera presencial com de forma telemàtica. El nombre d’empreses que han utilitzat el sistema online d’emissió de certificats d’origen s’ha incrementat un 24% el 2019. D’acord amb els documents d’exportació expedits per la institució, els principals mercats de destinació de fora de la Unió Europea de les empreses de la demarcació i que requereixen certificacions han estat: Algèria, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units, Colòmbia, Egipte, Índia i Turquia. Els segueixen el rànquing Qatar, Kuwait, Xile, Rússia, Jordània, Iran, Vietnam i Brasil.

El cas d’Algèria
Al llarg del 2019, les autoritats algerianes han sol·licitat a les empreses exportadores de la Unió Europea un Certificat de Lliure Venda (Attestation de libre commercialisation) que ha d’estar signat per l’empresa sol·licitant i per la Cambra de Comerç de la demarcació on estigui ubicada aquesta, per tal de poder exportar productes no qualificats de matèries primeres o béns intermedis cap aquest país. Amb l’aplicació d’aquest nou requeriment formal, des de gener de 2019, la Cambra de Comerç de Terrassa ha validat més de 400 sol·licituds per empreses de la demarcació.

El cas d’Algèria és un exemple més del reconeixement internacional de les Cambres i el treball d’aquestes per tal de facilitar a les empreses accedir a tots els mercats i països amb la necessitat d’importar productes amb un alt valor afegit. A banda del servei especialitzat en l’assessorament i tramitació vinculada a expedicions comercials, emissió de certificats d’origen i legalització de documents d’exportació, el suport integral a l’exportació que la institució ofereix a les empreses també consta del servei de prospecció comercial internacional (missions comercials i prospecció comercial a mida), el servei d’assessoria jurídica internacional així com d’una oferta de cursos en comerç exterior.

To Top